Un medicament experimental previne afecțiunile oculare asociate diabetului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Johns Hopkins propune un nou medicament prin care afecțiunile de la nivelul ochilor ce reprezintă complicații ale diabetului se pot preveni. Conform oamenilor de știință, printre acestea se numără retinopatia diabetică și edemul macular diabetic, ambele afectând retina și putând determina pierderea progresivă a vederii.
Akrit Sodhi, profesor de oftalmologie și autor al studiului, afirmă că compusul denumit 32-134D are potențial de prevenire a retinopatiei diabetice la șoarecii de laborator prin reducerea nivelurilor de factor de inducere a hipoxiei (HIF), cu o eficiență mai crescută decât alternativele care acționează asupra acestuia. Mai mult, substanța a avut efecte benefice, în cadrul unor studii anterioare, și asupra creșterii tumorale hepatice, tot la rozătoare.
Acesta explică faptul că HIF prezintă un potențial de alterare genică, unul dintre efectele acestuia în organism fiind de stimulare sau inhibare a factorului de creștere endotelială vasculară, cu implicații asupra neoformației vasculare de la nivel retinian și, în consecință, asupra pierderii progresive a vederii. Cercetătorii au descoperit că, la administrarea de 32-134D celulelor retiniene ce prezentau alterări de cauză diabetică, substanța a determinat reducerea neoformației vasculare la niveluri normale, prevenind astfel alterarea integrității structurale a vascularizației retiniene.
Mai mult, efectele injectării compusului au fost rapide, astfel că la cinci zile de la administrare nivelul de HIF a început să scadă, iar efectul acestuia este pe termen lung, întrucât la 12 zile de la administrare, specialiștii au descoperit niveluri ale acestuia ce îi mențineau, în continuare, caracterul activ, fără a se observa alterări structurale ale retinei.
Sodhi evidențiază faptul că substanța nu este numai o opțiune terapeutică viabilă, ce poate să trateze sau să prevină alterările oculare de cauză diabetică, ci este și sigură, neavând efecte adverse. Mai mult, autorul subliniază posibilitatea de reducere a impactului acestei afecțiuni la nivel global, întrucât persoanele care suferă de retinopatie diabetică sau pierderi ale vederii nu trec prin aceste experiențe singure, fiind afectați și membrii familiei.
Retinopatia diabetică și edemul macular diabetic se manifestă diferit, prin neoformația vasculară la nivel retinian ce duce la microhemoragii și detașări ale retinei, și prin inflamații ale retinei cu afectare consecutivă a celulelor retiniene, respectiv. Cu toate acestea, efectul final este același, anume pierderea vederii.
sursa: Science Daily
foto: Redarea artistică a bolii oculare diabetice care evidențiază modificările vasculare (adică neovascularizarea retinei) observate la pacienții cu retinopatie diabetică proliferativă. Credit: Isabella S. Sodhi, McDonogh School
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Impactul dietei cu fructe, avocado, cereale integrale și șalău în controlul inflamației și stresului oxidativ la persoanele obeze
- O nouă formă de administrare orală a insulinei ar putea înlocui injecțiile
- Utilizarea canabisului, în creștere în rândul persoanelor cu diabet
- Postul intermitent poate fi mai eficient decât regimurile cu restricție calorică în reducerea riscului de a dezvolta diabet
- Neurooftalmologie - retinopatie diabetica - pierderea brusca a vederii
- Retinopatie pigmentara... S-a descoperit vreun tratament pentru vindecarea sau stoparea evolutiei ac
- Diabet tip 2-insulina
- Degradarea brusca a vederii după glicemie mai mare de 700