Cinci porții de ciocolată neagră pe săptămână oferă protecție împotriva diabetului de tip 2
©
Autor: Airinei Camelia
Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, având o prevalență în creștere rapidă. Factorii de stil de viață, inclusiv dieta, joacă un rol esențial în prevenția și managementul acestui tip de diabet. în acest context, flavanolii, compuși prezenți în cantități mari în cacao, ar putea avea efecte protectoare împotriva rezistenței la insulină și a inflamației asociate cu diabetul tip 2. Un aliment frecvent consumat și bogat în flavanoli este ciocolata, însă datele privind legătura dintre consumul de ciocolată și riscul de apariție a diabetului de tip 2 au fost până acum neconcludente. Mai mult, nu a fost suficient investigată diferența între tipurile de ciocolată (amară/față de lapte) și riscul de diabet tip 2.
Un studiu a integrat date din trei cohorte prospective majore din SUA: Nurses’ health study (NHS), Nurses’ health study II (NHSII) și Health professionals follow-up study (HPFS). Participanții, toți profesioniști în domeniul sănătății, au furnizat periodic informații despre obiceiurile alimentare și starea de sănătate, inclusiv diagnosticarea ulterioară a diabetului de tip 2. Cercetătorii au evaluat frecvența și cantitatea de ciocolată consumată (total, ciocolată amară, ciocolată cu lapte) pe o perioadă extinsă, de peste 20-30 de ani, și au corelat aceste date cu incidența nou apărută de diabet tip 2. S-a avut în vedere ajustarea pentru numeroși factori de risc cunoscuți, precum indicele de masă corporală, activitatea fizică, fumatul, obiceiurile alimentare generale, consumul energetic total, istoricul familial și condițiile medicale preexistente.
În schimb, consumul de ciocolată cu lapte nu a prezentat o asociere protectoare semnificativă; mai mult, creșterea aportului de ciocolată cu lapte a fost corelată cu o acumulare suplimentară de greutate în timp. Suplimentar, analizele de stratificare au sugerat că efectele pozitive ale ciocolatei amare pot fi mai pronunțate la persoanele mai tinere și la cele cu un stil de viață și o dietă de calitate general mai bună.
Rezultatele susțin ideea că alegerea unor surse alimentare bogate în flavanoli, cum ar fi ciocolata cu conținut ridicat de cacao, poate avea beneficii metabolice. Totuși, sunt necesare studii clinice suplimentare și pe grupuri mai extinse, precum și cercetări în diferite populații, pentru a confirma aceste observații și a stabili recomandări alimentare clare cu privire la tipul și cantitatea optimă de ciocolată în prevenția diabetului de tip 2.
sursa: News Medical
Un studiu a integrat date din trei cohorte prospective majore din SUA: Nurses’ health study (NHS), Nurses’ health study II (NHSII) și Health professionals follow-up study (HPFS). Participanții, toți profesioniști în domeniul sănătății, au furnizat periodic informații despre obiceiurile alimentare și starea de sănătate, inclusiv diagnosticarea ulterioară a diabetului de tip 2. Cercetătorii au evaluat frecvența și cantitatea de ciocolată consumată (total, ciocolată amară, ciocolată cu lapte) pe o perioadă extinsă, de peste 20-30 de ani, și au corelat aceste date cu incidența nou apărută de diabet tip 2. S-a avut în vedere ajustarea pentru numeroși factori de risc cunoscuți, precum indicele de masă corporală, activitatea fizică, fumatul, obiceiurile alimentare generale, consumul energetic total, istoricul familial și condițiile medicale preexistente.
Rezultate
Analiza datelor a arătat că un aport mai ridicat de ciocolată totală (≥5 porții/săptămână), comparativ cu un consum rar sau inexistent, a fost asociat cu un risc ușor mai scăzut de diabet tip 2. Atunci când s-a făcut o diferențiere între tipurile de ciocolată, s-a observat un efect protectiv evident al ciocolatei amare. Consumul regulat de ciocolată amară (≥5 porții/săptămână) s-a asociat cu o reducere semnificativă (până la 21%) a riscului de diabet tip 2, chiar și după ajustarea pentru numeroși factori de risc.În schimb, consumul de ciocolată cu lapte nu a prezentat o asociere protectoare semnificativă; mai mult, creșterea aportului de ciocolată cu lapte a fost corelată cu o acumulare suplimentară de greutate în timp. Suplimentar, analizele de stratificare au sugerat că efectele pozitive ale ciocolatei amare pot fi mai pronunțate la persoanele mai tinere și la cele cu un stil de viață și o dietă de calitate general mai bună.
Mecanisme potențiale
acțiunea favorabilă a ciocolatei amare poate fi atribuită conținutului ridicat în flavan-3-oli (inclusiv epicatechină), compuși cu efect antioxidant, antiinflamator și potențialul de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Aceste beneficii par să fie estompate atunci când proporția de cacao este mai mică și conținutul de zahăr și lapte este mai ridicat, așa cum se întâmplă în cazul ciocolatei cu lapte.Concluzii
Acest studiu pe termen lung sugerează că un consum crescut de ciocolată amară este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet tip 2, fără a contribui semnificativ la creșterea ponderală. În schimb, creșterea consumului de ciocolată cu lapte s-a corelat cu luarea în greutate și nu a arătat o reducere a riscului de diabet tip 2.Rezultatele susțin ideea că alegerea unor surse alimentare bogate în flavanoli, cum ar fi ciocolata cu conținut ridicat de cacao, poate avea beneficii metabolice. Totuși, sunt necesare studii clinice suplimentare și pe grupuri mai extinse, precum și cercetări în diferite populații, pentru a confirma aceste observații și a stabili recomandări alimentare clare cu privire la tipul și cantitatea optimă de ciocolată în prevenția diabetului de tip 2.
sursa: News Medical
Data actualizare: 10-12-2024 | creare: 10-12-2024 | Vizite: 105
Bibliografie
Five servings of dark chocolate a week may protect against type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20241206/Five-servings-of-dark-chocolate-a-week-may-protect-against-type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Fructele uscate ar putea scadea riscul de diabet tip 2
- Conceptul de „obez sănătos” este un mit – cercetările medicale confirmă
- O nouă tehnologie face mai ușoară gestionarea diabetului la femeile însărcinate
- Hiperparatiroidismul primar crește riscul fracturilor de șold, infarct miocardic și accident vascular cerebral
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ce efect are cafeaua la voi?Dar ciocolata neagra?
- Ajutor opinie, unde sa ma duc, incotro sa ma indrept ? sa fie intoxicatie cu metale???????
- Diabet tip 2
- Ciocolata amaruie