Pot să mănânc orez dacă am diabet?

©

Autor:

Pot să mănânc orez dacă am diabet?
Alimentația joacă un rol central în menținerea stării de sănătate, în special în cazul persoanelor care suferă de diabet. Majoritatea se întreabă însă dacă pot sau nu să consume surse majore de carbohidrați precum orezul, fără a afecta în mod negativ sănătatea.

Diabetul zaharat reprezintă un sindrom care se manifestă prin hiperglicemie cronică, caracterizat în principal de tulburarea secreției și/sau a acțiunii insulinei. Acesta se prezintă sub mai multe forme: diabet zaharat tipul 1, diabet tipul 2, diabet gestațional etc. Mai multe informații despre diabet găsiți aici.

O dietă echilibrată și un stil de viață sănătos sunt esențiale pentru menținerea controlului glicemic. Intervalul de normalitate al glicemiei se situează între 80 – 130 mg/dL înaintea unei mese și are valori mai mici de 180 mg/dL postprandial, potrivit Asociației Americane pentru Diabet.

Contrar opiniei generale, nu se recomandă restricția severă a surselor de carbohidrați, ci repartizarea acestora în cantități de 45 – 60 g per masă, în funcție de sex, obiective ponderale, valori țintă ale glicemiei.

Se recomandă ca proveniența carbohidraților să fie din surse complexe (cereale integrale, leguminoase) care să asigure implicit un aport zilnic corespunzător de 20 – 35 g fibre. Fibrele joacă un rol crucial în prevenția creșterilor bruște ale valorilor glicemice și se găsesc de asemenea și în vegetale, fructe, oleaginoase, alimente dense din punct de vedere nutrițional.

Prin urmare, făinurile, cerealele, pastele, orezul și vegetalele amidonoase nu sunt în niciun caz interzise în dieta unei persoane cu diabet zaharat, ci trebuie consumate cu moderație și încorporate în cadrul meselor complexe pentru a nu influența negativ valorile glicemice.
De exemplu, o treime cană de orez gătit are circa 15 g carbohidrați, ceea ce reprezintă 1/3 din cantitatea recomandată pentru a fi consumată la o masă (45 g).

În funcție de indicele glicemic, dar și alte diferențe nutriționale, se disting mai multe tipuri de orez. Astfel orezul alb are un indice glicemic mai crescut în comparație cu orezul brun, deși orezul brun poate prezenta variații în funcție de tip și brand. De asemenea, orezul basmati prezintă un indice glicemic mai mic decât cel alb, ceea ce înseamnă că permite absorbția și respectiv pasajul în sânge al glucozei mult mai lentă. Altfel spus, orezul brun și cel basmati reprezintă variante mai avantajoase comparativ cu cel alb în ceea ce privește managementul diabetului.

Aflați mai multe informații despre orezul brun din articol.

Sfaturi pentru prepararea orezului

  • Se recomandă servirea orezului alături de vegetale diverse, leguminoase precum fasolea roșie sau alte surse de proteine vegetale, respectiv animale și de grăsimi sănătoase.
  • Atenție la depozitarea orezului la temperatura camerei, ceea ce poate conduce la dezvoltarea unei bacterii (Bacillus cereus) producătoare de toxine  care cauzează toxiinfecții alimentare. Dacă nu se poate servi imediat după preparare, este indicat ca acesta să fie răcit și refrigerat în maximum o oră.
  • Orezul poate fi refrigerat după preparare și încălzit ulterior la cuptor sau microunde, dar nu mai mult de o zi.
  • O alternativă la orez este reprezentată de quinoa, care deși conține aproximativ aceeași cantitate de carbohidrați, este semnificativ mai bogată în proteine, iar în unele cazuri poate conține chiar și mai multe fibre.

Mai multe informații despre terapia nutrițională în diabetul zaharat găsiți aici.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 21-11-2016 | creare: 21-11-2016 | Vizite: 62358
Bibliografie
Can I Eat Rice If I Have Diabetes?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/314183.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  • Persoanele care suferă de diabet au un risc crescut de a dezvolta infecții stafilococice
  •