Rolul cofeinei în prevenirea retinopatiei diabetice
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Vic arată că, în prevenirea retinopatiei diabetice, cofeina poate juca un rol important în sensul reducerii incidenței acesteia. Conform oamenilor de știință, afecțiunea este o complicație oftalmologică a diabetului, reprezentând cauza principală de pierdere a vederii la persoanele ce suferă de diabet.
Anterior, numeroase studii au corelat consumul a două sau trei cești de cafea în decursul unei zile cu reducere incidenței diabetului de tip 2 și a afecțiunilor cardiovasculare, însă rezultate au fost contradictorii cu cele ale altor cercetări, ce au corelat în mod inversat prevalența retinopatiei diabetice cu acest obicei alimentar. În plus, un alt studiu sugerează posibilitatea de modificare a microcirculației retiniene la adulții ce prezintă un risc crescut de apariție a bolilor cardiace, în cazul în care consumă cafea, altul raportând un efect protector asupra bariei hemato-retiniene.
Studiul actual, ce a fost compus dintr-un eșantion de studiu de 291 de persoane, dintre care 144 prezintă diabet de tip 2 și retinopatie diabetică, iar 147 doar diabet de tip 2, a propus analiza relației dintre consumul de cofeină și riscul de dezvoltare a retinopatiei diabetice la persoanele cu diabet de tip 2 ce nu prezintă complicații tardive ale acestei afecțiuni.
Analiza preliminară a participanților a relevat faptul că persoanele care prezentau retinopatie diabetică au fost mai în vârstă decât media, aveau o circumferință a taliei mai crescută și valori ale tensiunii arteriale mai mari. În plus, nivelurile de hemoglobină glicată (HbA1c), precum și cele de colesterol de înaltă densitate (HDL-CHOL) au fost mai ridicate.
În ceea ce privește impactul consumului de cofeină asupra acestei afecțiuni, specialiștii au descoperit că persoanele care au consumat cantitățile de cafea cele mai mici au fost mai frecvent diagnosticate cu retinopatie diabetică, cu toate că nu a fost observată o asociere semnificativă între consumul cafelei sau ceaiului și prevalența ei. În schimb, principalii factori care au definit riscul de dezvoltare a acestei complicații au fost persistența diabetului timp îndelungat, nivelurile crescute de HbA1c și hipertensiunea arterială.
Prin urmare, oamenii de știință sunt de părere că un aport moderat sau ridicat de cofeină operă protecție împotriva apariției retinopatiei diabetice la persoanele ce suferă de diabet de tip 2. De menționat, însă, este și faptul că în cadrul studiului curent nu au fost identificate efecte direct ale cofeinei asupra retinei.
sursa: News Medical
foto: ARZTSAMUI / Shutterstock.com
Anterior, numeroase studii au corelat consumul a două sau trei cești de cafea în decursul unei zile cu reducere incidenței diabetului de tip 2 și a afecțiunilor cardiovasculare, însă rezultate au fost contradictorii cu cele ale altor cercetări, ce au corelat în mod inversat prevalența retinopatiei diabetice cu acest obicei alimentar. În plus, un alt studiu sugerează posibilitatea de modificare a microcirculației retiniene la adulții ce prezintă un risc crescut de apariție a bolilor cardiace, în cazul în care consumă cafea, altul raportând un efect protector asupra bariei hemato-retiniene.
Studiul actual, ce a fost compus dintr-un eșantion de studiu de 291 de persoane, dintre care 144 prezintă diabet de tip 2 și retinopatie diabetică, iar 147 doar diabet de tip 2, a propus analiza relației dintre consumul de cofeină și riscul de dezvoltare a retinopatiei diabetice la persoanele cu diabet de tip 2 ce nu prezintă complicații tardive ale acestei afecțiuni.
Analiza preliminară a participanților a relevat faptul că persoanele care prezentau retinopatie diabetică au fost mai în vârstă decât media, aveau o circumferință a taliei mai crescută și valori ale tensiunii arteriale mai mari. În plus, nivelurile de hemoglobină glicată (HbA1c), precum și cele de colesterol de înaltă densitate (HDL-CHOL) au fost mai ridicate.
În ceea ce privește impactul consumului de cofeină asupra acestei afecțiuni, specialiștii au descoperit că persoanele care au consumat cantitățile de cafea cele mai mici au fost mai frecvent diagnosticate cu retinopatie diabetică, cu toate că nu a fost observată o asociere semnificativă între consumul cafelei sau ceaiului și prevalența ei. În schimb, principalii factori care au definit riscul de dezvoltare a acestei complicații au fost persistența diabetului timp îndelungat, nivelurile crescute de HbA1c și hipertensiunea arterială.
Prin urmare, oamenii de știință sunt de părere că un aport moderat sau ridicat de cofeină operă protecție împotriva apariției retinopatiei diabetice la persoanele ce suferă de diabet de tip 2. De menționat, însă, este și faptul că în cadrul studiului curent nu au fost identificate efecte direct ale cofeinei asupra retinei.
sursa: News Medical
foto: ARZTSAMUI / Shutterstock.com
Data actualizare: 02-05-2023 | creare: 02-05-2023 | Vizite: 212
Bibliografie
The role of caffeine in preventing diabetic retinopathy, link: https://www.news-medical.net/news/20230305/The-role-of-caffeine-in-preventing-diabetic-retinopathy.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Timp petrecut așezat pe scaun a fost asociat cu riscul de deces la adulții cu diabet
- Chirurgia bariatrică oferă un control mai bun al diabetului pe termen lung, față de managementul medical
- Cercetătorii au calculat greutatea ideală la persoanele cu diabet pentru reducerea riscului cardiovascular
- Excesul de greutate în copilărie poate crește riscul de diabet zaharat în viața de adult
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Neurooftalmologie - retinopatie diabetica - pierderea brusca a vederii
- Retinopatie pigmentara... S-a descoperit vreun tratament pentru vindecarea sau stoparea evolutiei ac
- Diabet tip 2-insulina
- Degradarea brusca a vederii după glicemie mai mare de 700