Un aport mai mare de alimente ultraprocesate asociat cu riscul de deces la vârstnici

©

Autor:

Un aport mai mare de alimente ultraprocesate asociat cu riscul de deces la vârstnici
Un studiu prezentat la congresul NUTRITION 2024 din Chicago a relevat că adulții mai în vârstă care consumă o cantitate mare de alimente ultra-procesate au avut un risc cu aproximativ 10% mai mare de deces pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 23 de ani, comparativ cu cei care consumă mai puține alimente procesate.
Rezultatele indică o creștere modestă a deceselor din orice cauză și cele legate de boli de inimă sau diabet asociate cu un consum ridicat de alimente ultra-procesate, dar nu s-a găsit o asociere pentru decesele legate de cancer.

Datele cercetării provin de la 540.000 de persoane care au oferit informații despre obiceiurile lor alimentare și sănătate în anii '90, când aveau între 50 și 71 de ani. Mai mult de jumătate dintre participanți au decedat de atunci. Analiza a comparat ratele generale de deces între cei din percentila 90 pentru consumul de alimente ultra-procesate la începutul studiului și cei din percentila 10.

Cercetătorii au constatat că alimentele ultra-procesate precum carnea prelucrată și băuturile răcoritoare sunt asociate puternic cu riscul de mortalitate. Ghidurile Dietetice pentru Americani recomandă limitarea consumului de băuturi îndulcite și carne procesată, cum ar fi hot dog-urile și mezelurile.

Cercetătorii au luat în considerare și alți factori care pot crește riscul de deces, cum ar fi fumatul și obezitatea. Au descoperit că persoanele care consumă mai multe alimente ultra-procesate tind să aibă un indice de masă corporală mai mare și un scor mai scăzut la Indicele de Alimentație Sănătoasă (o măsură a calității dietei bazată pe conformitatea cu Ghidurile Dietetice pentru Americani). Totuși, analiza a arătat că asocierile dintre consumul de alimente ultra-procesate și mortalitatea crescută nu au fost explicate de acești factori, persistând indiferent de calitatea dietei sau de clasificarea greutății corporale.

O limitare a studiului este că designul acestuia nu permite stabilirea cauzalității. De asemenea, aprovizionarea cu alimente și preferințele dietetice din SUA s-au schimbat considerabil de la colectarea datelor de bază în anii '90, ceea ce subliniază importanța continuării cercetărilor pentru a clarifica relațiile dintre procesarea alimentelor și sănătatea umană.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-07-2024 | creare: 01-07-2024 | Vizite: 172
Bibliografie
Higher ultra-processed food intake linked to increased mortality risk in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240630/Higher-ultra-processed-food-intake-linked-to-increased-mortality-risk-in-older-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nivelurile de troponină, un nou punct de referință pentru măsurarea riscului de deces după o intervenție chirurgicală pe inimă
  • Cât sport trebuie să faci pentru a scădea riscul de deces?
  • Consumul de alimente procesate în timpul nopții este asociat cu un risc mai mare de deces pentru persoanele cu diabet zaharat
  •