Un aport mai mare de alimente ultraprocesate asociat cu riscul de deces la vârstnici

Un aport mai mare de alimente ultraprocesate asociat cu riscul de deces la vârstnici

©

Autor:

Un aport mai mare de alimente ultraprocesate asociat cu riscul de deces la vârstnici
Un studiu prezentat la congresul NUTRITION 2024 din Chicago a relevat că adulÈ›ii mai în vârstă care consumă o cantitate mare de alimente ultra-procesate au avut un risc cu aproximativ 10% mai mare de deces pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 23 de ani, comparativ cu cei care consumă mai puÈ›ine alimente procesate.
Rezultatele indică o creștere modestă a deceselor din orice cauză și cele legate de boli de inimă sau diabet asociate cu un consum ridicat de alimente ultra-procesate, dar nu s-a găsit o asociere pentru decesele legate de cancer.

Datele cercetării provin de la 540.000 de persoane care au oferit informaÈ›ii despre obiceiurile lor alimentare È™i sănătate în anii '90, când aveau între 50 È™i 71 de ani. Mai mult de jumătate dintre participanÈ›i au decedat de atunci. Analiza a comparat ratele generale de deces între cei din percentila 90 pentru consumul de alimente ultra-procesate la începutul studiului È™i cei din percentila 10.

Cercetătorii au constatat că alimentele ultra-procesate precum carnea prelucrată È™i băuturile răcoritoare sunt asociate puternic cu riscul de mortalitate. Ghidurile Dietetice pentru Americani recomandă limitarea consumului de băuturi îndulcite È™i carne procesată, cum ar fi hot dog-urile È™i mezelurile.

Cercetătorii au luat în considerare È™i alÈ›i factori care pot creÈ™te riscul de deces, cum ar fi fumatul È™i obezitatea. Au descoperit că persoanele care consumă mai multe alimente ultra-procesate tind să aibă un indice de masă corporală mai mare È™i un scor mai scăzut la Indicele de AlimentaÈ›ie Sănătoasă (o măsură a calității dietei bazată pe conformitatea cu Ghidurile Dietetice pentru Americani). TotuÈ™i, analiza a arătat că asocierile dintre consumul de alimente ultra-procesate È™i mortalitatea crescută nu au fost explicate de aceÈ™ti factori, persistând indiferent de calitatea dietei sau de clasificarea greutății corporale.

O limitare a studiului este că designul acestuia nu permite stabilirea cauzalității. De asemenea, aprovizionarea cu alimente È™i preferinÈ›ele dietetice din SUA s-au schimbat considerabil de la colectarea datelor de bază în anii '90, ceea ce subliniază importanÈ›a continuării cercetărilor pentru a clarifica relaÈ›iile dintre procesarea alimentelor È™i sănătatea umană.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-07-2024 | creare: 01-07-2024 | Vizite: 219
Bibliografie
Higher ultra-processed food intake linked to increased mortality risk in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240630/Higher-ultra-processed-food-intake-linked-to-increased-mortality-risk-in-older-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nivelurile de troponină, un nou punct de referință pentru măsurarea riscului de deces după o intervenÈ›ie chirurgicală pe inimă
  • Cât sport trebuie să faci pentru a scădea riscul de deces?
  • Consumul de alimente procesate în timpul nopÈ›ii este asociat cu un risc mai mare de deces pentru persoanele cu diabet zaharat
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum