Un nou test care poate stabili tratamentul eficient în cancerul de prostată

Un nou test care poate stabili tratamentul eficient în cancerul de prostată

©

Autor:

Un nou test care poate stabili tratamentul eficient în cancerul de prostată
Cancerul de prostată reprezintă 32% din toate cancerele È™i determină 13% din toate decesele prin cancer. Un studiu internaÈ›ional realizat prin colaborarea a patru instituÈ›ii, respectiv Lawson Health Research Institute, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Royal Marsden È™i Epic Sciences, este printre primele de acest tip care promite să ofere soluÈ›ii în tratamentul cancerului de prostată.
Mai exact, printr-un test de sânge, medicii pot prezice un tratament optim pentru pacienÈ›ii cu cancer de prostată avansat, cât È™i terapiile recomandate în îngrijirea acestei afecÈ›iuni.

Metoda de cercetare s-a bazat pe utilizarea biopsiei lichide, adică a unui test de sânge dezvoltat de compania de diagnostice moleculare Epic Sciences, care este extrem de important în stabilirea diagnosticului È™i a celui mai bun tratament pentru cancer. Mai precis, este vorba despre un test care analizează celulele tumorale circulante (CTC) în probele de sânge de la pacienÈ›ii cu cancer de prostată avansat. Pe baza examinării celulelor canceroase CTC, medicii pot decide dacă să opteze pentru chimioterapie în schimbul terapiei hormonale.

Biopsia lichidă identifică prezenÈ›a proteinei denumite AR-V7 în nucleul celulelor canceroase circulante È™i modul în care aceasta poate prezice cel mai potrivit tratament care să ajute la prelungirea vieÈ›ii pacientului. Astfel, s-a dovedit faptul că pacienÈ›ii la care s-a găsit această proteină au raspuns cel mai bine la chimioterapie pe baza de taxan, spre deosebire de cei pentru care testul a fost negativ, iar cel mai bun tratament în acest caz a fost terapia hormonală cu inhibitori ai semnalelor receptorilor androgenici (SRA). Aceste metode de tratament sunt cele mai utilizate în tratarea cancerului de prostată, iar studiul de față îi ajută atât pe medicii oncologi, cât È™i pe pacienÈ›i să decidă care este cea mai potrivită terapie pe care să o urmeze.

La studiu au participat 142 de persoane cu cancer de prostată avansat proveniÈ›i de la London Regional Cancer Program at London Health Sciences Centre din Londra, Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York È™i de la Royal Marsden din Londra. Este de menÈ›ionat faptul că toÈ›i pacienÈ›ii au fost supuÈ™i anterior la o terapie hormonală, fără succes însă, iar cei aleÈ™i se aflau în punctul în care trebuiau să decidă dacă să aleagă o terapie hormonală diferită sau să treacă la chimioterapie.

Terapiile hormonale cu ajutorul inhibitorilor SRA au rolul de a încetini sau de a opri creÈ™terea celulelor canceroase care ultizează hormonii androgeni precum testosteronul pentru a creÈ™te. Aceasta este metoda care se preferă atunci când pacientul are nevoie de tratament, deoarece inhibitorii SRA È›intesc hormonii care răspândesc celulele canceroase. Se decide trecerea la o nouă linie de tratament precum chimioterapia atunci când primul tratament nu este eficient, iar celulele canceroase continuă să supravieÈ›uiască prin producerea proteinei AR-V7.

Prin parteneriatul Epic Sciences cu Genomic Health, testul de sânge CTC este disponibil în prezent în Statele Unite sub denumirea Oncotype DX AR-V7 Nucleus Detect.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-03-2019 | creare: 01-08-2018 | Vizite: 895
Bibliografie
Blood test can predict optimal treatment for advanced prostate cancer, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180724174332.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum