Uleiul pentru gătit este un aliat împotriva bacteriilor
©
Autor: Irimia Monica Cristiana
Cele mai recente studii arată că uleiul de gătit acționează neașteptat de bine împotriva bacteriilor de pe anumite suprafețe, reducând nivelurile de bacterii de pe oale și tigăi de până la 1.000 de ori. Producția în masă a alimentelor necesită manipularea ingredientelor în mașini mari din oțel inoxidabil, despre care se știe că sunt dificil de curățat, cu bacterii ce rămân în găuri și crestături mici și care se acumulează pe aceste tipuri de suprafețe în timp. Dar adăugarea unui strat subțire de ulei de gătit pe suprafața metalică poate să respingă bacteriile și să prevină contaminarea cu microorganisme precum Salmonella, Listeria și E. coli. Da, este la fel de simplu precum sună.
„Acoperirea suprafeței oțelului inoxidabil cu un ulei de gătit de zi cu zi s-a dovedit a fi remarcabil de eficientă în combaterea bacteriilor”, afirmă Ben Hatton de la Universitatea din Toronto, Canada. „Uleiul ajunge și în crăpături, creează un strat hidrofob și acționează ca o barieră împotriva contaminanților de pe suprafață”.
Aceste „food-safe oil-based slippery coatings” (FOSCs), pentru a le da un nume oficial, au fost dezvoltate pe baza cercetărilor anterioare de la Harvard. Această lucrare anterioară a analizat modalitățile de asimilare a lubrifianților în materiale pentru a crea o suprafață lucioasă, dar nu lipicioasă. Experimentele realizate de echipa de oameni de știință au arătat că, printr-o reducere drastică, de mii de ori a nivelului de bacterii, riscul de contaminare încrucișată și, prin urmare, riscul de boli alimentare scade semnificativ.
Teste suplimentare au arătat că stratul de acoperire ar putea rezista și la o spălare destul de puternică și ar rămâne încă eficient. De asemenea, stratul de ulei ar putea fi reaplicat destul de ușor, arată studiul, astfel încât suprafețel să fie menținute fără bacterii pe termen mai lung.
În vreme ce această metodă va mai necesita ceva muncă până să fie pusă în aplicare, este o metodă simplă, ieftină și sigură de prevenire a acumulării de bacterii în prepararea alimentelor – iar prevenirea acumulării bacteriilor este o soluție mult mai bună decât să te chinui să îndepărtezi bacteriile din fisuri microscopice de pe o suprafață cu ajutorul unor substanțe chimice abrazive.
După cum a subliniat și echipa de cercetători, circa 3.000 de decese pe an sunt atribuite bolilor alimentare în SUA, o cifră care ajunge până la 2 milioane pe an, în țările în curs de dezvoltare. O tehnică de felul acesta, care poate fi introdusă aproape oriunde, poate salva o mulțime de vieți.
„Contaminarea echipamentelor de preparare a alimentelor poate afecta sănătatea individuală, iar bacteriile pot persista chiar și după curățarea chimică”, spune Hatton.
Sursa: ScienceAlert
„Acoperirea suprafeței oțelului inoxidabil cu un ulei de gătit de zi cu zi s-a dovedit a fi remarcabil de eficientă în combaterea bacteriilor”, afirmă Ben Hatton de la Universitatea din Toronto, Canada. „Uleiul ajunge și în crăpături, creează un strat hidrofob și acționează ca o barieră împotriva contaminanților de pe suprafață”.
Aceste „food-safe oil-based slippery coatings” (FOSCs), pentru a le da un nume oficial, au fost dezvoltate pe baza cercetărilor anterioare de la Harvard. Această lucrare anterioară a analizat modalitățile de asimilare a lubrifianților în materiale pentru a crea o suprafață lucioasă, dar nu lipicioasă. Experimentele realizate de echipa de oameni de știință au arătat că, printr-o reducere drastică, de mii de ori a nivelului de bacterii, riscul de contaminare încrucișată și, prin urmare, riscul de boli alimentare scade semnificativ.
Teste suplimentare au arătat că stratul de acoperire ar putea rezista și la o spălare destul de puternică și ar rămâne încă eficient. De asemenea, stratul de ulei ar putea fi reaplicat destul de ușor, arată studiul, astfel încât suprafețel să fie menținute fără bacterii pe termen mai lung.
În vreme ce această metodă va mai necesita ceva muncă până să fie pusă în aplicare, este o metodă simplă, ieftină și sigură de prevenire a acumulării de bacterii în prepararea alimentelor – iar prevenirea acumulării bacteriilor este o soluție mult mai bună decât să te chinui să îndepărtezi bacteriile din fisuri microscopice de pe o suprafață cu ajutorul unor substanțe chimice abrazive.
După cum a subliniat și echipa de cercetători, circa 3.000 de decese pe an sunt atribuite bolilor alimentare în SUA, o cifră care ajunge până la 2 milioane pe an, în țările în curs de dezvoltare. O tehnică de felul acesta, care poate fi introdusă aproape oriunde, poate salva o mulțime de vieți.
„Contaminarea echipamentelor de preparare a alimentelor poate afecta sănătatea individuală, iar bacteriile pot persista chiar și după curățarea chimică”, spune Hatton.
Sursa: ScienceAlert
Data actualizare: 21-04-2019 | creare: 10-08-2018 | Vizite: 977
Bibliografie
Turns Out Cooking Oil Is Ridiculously Good at Repelling Bacteria, Resulting in a 1,000x Reduction, link: https://www.sciencealert.com/cooking-oil-secret-weapon-in-fighting-bacteria-in-kitchens ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum