Sestrina crește speranța de viață a musculițelor de oțet

©

Autor:

Sestrina crește speranța de viață a musculițelor de oțet
Se cunoaște faptul că restricția alimentară crește speranța de viață la numeroase animale, putând îmbunătăți starea de sănătate la oameni. Mai mult, se pare că restricția proteică și de aminoacizi este mai importantă pentru organism decât reducerea caloriilor în general. Totuși, la momentul actual nu sunt foarte clare mecanismele moleculare din spatele acestei practici.
Recent, cercetătorii de la Institutul Max Plank au identificat o proteină denumită sestrina care pare să explice beneficiile restricției alimentare.

Prin creșterea cantității de sestrină la musculițele de oțet, ei le-au prelungit astfel speranța de viață. Mai mult, acest lucru le-a protejat și de efectele negative ale unei alimentații bogate în proteine. De asemenea, s-a observat că sestrina este extrem de importantă pentru celulele stem de la nivelul intestinului, îmbunătățind sănătatea musculițelor.

La nivel molecular, calea de semnalizare TOR este cunoscută a fi importantă pentru longevitate. Acum, cercetătorii au dorit să afle care este factorul implicat în măsurarea nutrienților din celulă, mai ales aminoacizii, și modalitatea în care acesta influențează calea TOR. Ei au studiat setrina, o proteină despre care se sugerează că detectează aminoacizii.

Rezultatele au arătat că sestrina este un potențial factor anti-îmbătrânire la musculițele de oțet. Se pare că sestrina leagă anumiți aminoacizi iar inhibarea acestor complexe scade gradul de activare al căii TOR. Prin urmare, musculițele trăiesc mai mult timp. Mai mult, musculițele cu mutații la nivelul sestrinei au o sănătate mai bună în condițiile unei alimentații bogate în proteine.

În ceea ce privește celulele stem din intestinul musculițelor, dacă cercetătorii creșteau cantitatea de sestrină de la nivelul acestora, musculițele puteau să trăiască cu 10% mai mult. Mai mult, creșterea cantității de sestrină le proteja împotriva efectelor negative ale unei diete bogate în proteine.

Oamenii de știință vor să investigheze efectele sestrinei și la specia umană.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-12-2020 | creare: 28-12-2020 | Vizite: 470
Bibliografie
Sestrin makes fruit flies live longer: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201124150830.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •