Un alt posibil efect al menopauzei: scurtarea respirației?

©

Autor:

Un alt posibil efect al menopauzei: scurtarea respirației?
Un studiu recent sugerează că după instalarea menopauzei, funcția pulmonară a femeilor începe să sufere un declin. Aceasta se manifestă prin scurtarea respirației, după cum arată rezultatele studiului realizat în cadrul Universității din Bergen, Norvegia.

Mai exact, două aspecte ale funcției pulmonare par să fie afectate după tranziția spre menopauză. Acestea sunt: capacitatea vitală forțată (o măsură a volumului pulmonar) și volumul expirator forțat într-o secundă (FEV1 - cantitatea de aer pe care o persoană o poate expira din plămâni în timp de o secundă). Această afectare a performanței se adaugă celei naturale cauzate de înaintarea în vârstă indiferent de sex.

Declinul capacității vitale forțate este echivalentul leziunii produse de fumatul a 20 de țigări pe zi timp de 10 ani. Scăderea volumului expirator forțat într-o secundă se consideră similară cu efectele fumatului unui pachet de țigări pe zi timp de 2 ani.

Acest declin al funcției pulmonare poate cauza scurtarea respirației, senzații de sufocare, reducerea capacității de lucru și stări constante de oboseală.

La studiu au participat 1400 de femei europene cu vârste cuprinse între 25-48 de ani, ce au fost monitorizate timp de 20 de ani.

Modificările hormonale asociate menopauzei pot fi implicare în acest declin al funcției pulmonare, deoarece duc deseori la inflamații sistemice și osteoporoză. Osteoporoza poate cauza compresia vertebrelor toracice, limitând aportul de aer, după cum menționează autorii studiului.

Rezultatele cercetării au fost publicate în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-02-2019 | creare: 15-12-2016 | Vizite: 5466
Bibliografie
Another menopause side effect: shortness of breath?, link: https://medicalxpress.com/news/2016-12-menopause-side-effect-shortness.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  •