Turita mare - Agrimonia eupatoria

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Agrimonia eupatoria

Denumire populara: turita mare; asprisoara, boitoreana, canipoala, cornatel, dumbravnica , galbenare de germe, lipici, matcuta, scai marunt, sora fragilor, turicioara

Descriere: Planta ierboasa perena, neramificata, abundent paroasa, cu frunze penat compuse, avand foliole inegale, dintate, flori galbui de tip cinci, in inflorescente alungite.

Habitat: Creste indeosebi in locuri semiumbrite cu umiditate mare, in zona de campie pana la cea montana.

Recoltare: La inceputul infloririi.

Partile utilizate: Partea aeriana

Actiune: Astringent, tonic, amar, diuretic, antispastic, carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), hepatic, faciliteaza vindecarea ranilor, colagog (favorizeaza eliminarea secretiilor biliare).

Indicatii terapeutice: Proprietatile sale de astringent si tonic, face din aceasta planta un remediu excelent pentru sistemul digestiv. A fost utilizat in mod traditional ca tonic de primavara. Este indicat si in tratamentul simptomatic al diareei si in special in tratamentul sindromului de colon iritabil. Se foloseste si pentru incontinenta urinara si cistita. Gargara amelioreaza durerea in gat si laringita. Ca unguent ajuta la vindecarea ranilor si contuziilor.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor antidiareic si hepatic.

Preparare si administrare: Infuzie – la o cana de apa fiarta se pun 1-2 lingurite de planta uscata si se lasa la infuzat 10-15 min. Se consuma de trei ori pe zi. Tinctura – 1-4ml de tinctura de trei ori pe zi.

Contraindicatii: Turita mare trebuie evitata in cazuri de constipatie si afectiuni la rinichi sau ficat. Turita mare face parte din aceeasi familie ca tandafirii; prin urmare, cei care sunt alergici la trandafiri, ar putea avea o sensibilitate si la aceasta planta. Administrata impreuna cu plante care scad nivelul zaharului din sange, poate creste riscul hipoglicemiei. Cantitati mari de turita mare pot cauza diaree, iritatia tubului digestiv, varsaturi sau hipoglicemie (administrata pe perioade de timp prelungite).

Data actualizare: 13-02-2011 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 7966
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!