Sunatoare - Hypericum perforatum

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Hypericum perforatum

Denumire populara: sunatoare; buruiana de naduf, buruiana de pe razor, crucea voinicului, floarea lui Ioan, floare galbena, hamei de pamant, iarba sangelui, sovarvarita, sunaica, pojarnita

Descriere: Planta ierboasa perena, inalta pana la 1m, cu tulpina cilindrica, ramuri sterile la baza frunzelor, frunze opuse, sesile, ovale, cu punctuatiuni negre si altele transparente, flori numeroase, dispuse terminal.

Habitat: Originara din Europa.

Recoltare: Planta se culege cand este inflorita si se usuca cat mai repede posibil.

Partile utilizate: Partile aeriene terminale inflorite.

Actiune: Antiinflamator, astringent, faciliteaza vindecarea ranilor, nervin (actioneaza sedativ asupra sistemului nervos), antimicrobian.

Indicatii terapeutice: Administrata intern, sunatoarea are un efect sedativ si calmant asupra durerilor, fiind utilizata in tratamentul nevralgiilor, anxietatii, tensiunii si a altor probleme similare. Este o planta luata in cinsiderare in special in tratarea menopauzei ce cauzeaza irascibilitate si anxietate. Este recomandata din ce in ce mai mult in tratarea depresiei. Pe langa durerea nevralgica, amelioreaza fibrozita, sciatica si durerea reumatica. Extern, este antiinflamatoare si ajuta la vindecarea ranilor. Ca lotiune, accelereaza vindecarea ranilor si contuziilor, a varicelor si a arsurilor usoare. Uleiul este util in vindecarea arsurilor solare.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor gastrice, hepatic, anticolitic.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de planta uscata si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura -1-4 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 15-01-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5669
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!