Dracila - Berberis vulgaris

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Berberis vulgaris

Denumire populara: dracila; acril, agris, catina de rauri, cloceni, corles, dracina, draghina, glojdan, holera, lamn galben, macris boieresc, macris de rauri, macris spinos, macrisul caprei

Partile utilizate: Coaja radacinii sau tulpinei.

Actiune: Colagog (favorizeaza eliminarea secretiilor biliare), hepatic, antiemetic (cu actiune preventiva sau curativa in greturi sau varsaturi), amar, laxativ.

Indicatii terapeutice: Dracila este unul dintre cele mai bune remedii pentru corectarea functiei ficatului si stimularea secretiei biliare. Planta este indicata in inflamatia vezicii biliare sau in calculi biliari; de asemeni pentru icterul cauzat de congestia ficatului. Ca tonic amar, cu efecte laxative usoare, dracila este indicat in cazul persoanelor slabite, pentru a le curata si inzdraveni sistemul. O actiune interesanta a plantei este capacitatea de a reduce dimensiunile splinei marite. Actioneaza impotriva malariei si este eficienta si in tratarea infectiilor cu protozoare.

Combinatii: Pentru afectiuni ale vezicii biliare se combina cu Chionanthus virginicus si Leptandra virginica.

Preparare si administrare: Decoct - se pune 1 lingurita de scoarta intr-o cana cu apa, care se fierbe 10-15min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 1-2 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Contraindicatii: Evitati in timpul sarcinii.

Data actualizare: 12-06-2009 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5688
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!