Chimen - Carum carvi

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Carum carvi

Denumire populara: chimen; chim de camp, chimeon, chimin de camp, chimin salbatic, chimisor, cimin,  secarica, sacarea

Descriere: Specie erbacee bianuala, spontana si cultivata. In anul 1 cu o rozeta de frunze, in anul 2 cu tulpina inalta pana la 1m, frunze bi sau tripenate cu lacinii inguste, inflorescente de tip umbrela cu flori albe.

Habitat: Planta originara din Europa, Asia si Africa de nord.

Recoltare: Florile se culeg in iulie si se lasa la maturat. Semintele se culeg prin scuturare.

Partile utilizate: Semintele.

Actiune: Carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), antispastic, expectorant, stimuleaza menstruatia, stimuleaza lactatia, astringent, antimicrobian.

Indicatii terapeutice: Chimenul este un calmant utilizat in constipatiile cu meteorism si colici, in special la copii. Stimuleaza apetitul. Datorita actiunii astringente, ajuta la tratarea diareei si a laringitei, ca gargara. Poate fi utilizat in bronsita si astm bronsic. Actiune antispastica ajuta la ameliorarea durerilor menstruale. Poate fi filosit de femeile care alapteaza pentru cresterea cantitatii de lapte.

Combinatii: Pentru meteorism si colici, chimenul se combina cu obligeana si musetel, pentru diaree se combina cu turita mare si arbore de ceara, iar pentru bronsita se combina cu ungurasul.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita de seminte proaspat zdrobite si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura -1-4 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 30-06-2011 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 4907
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!