Lemn dulce - Glycyrrhiza glabra

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Glycyrrhiza glabra

Denumire populara: lemn dulce; dulcisor, iarba dulce, raculet, radacina dulce, reglisa

Descriere: Subarbust din flora spontana, dar care este sicultivat, inalt pana la 1,5 m, avand aspect de tufa, cu frunze imparipenat compuse din 5-9 perechi de foliole ovate sat lat-eliptice, flori papilionate, albastre-violet, in raceme alungite care pornesc de la subsuoara frunzelor.

Habitat: Planta originara din zona Mediteranei si parti ale Asiei, cultivata in lumea intreaga.

Recoltare: Radacina se scoate din pamant la sfarsitul toamnei. Se curata bine si se lasa la uscat.

Partile utilizate: Radacina uscata.

Actiune: Expectorant, antiinflamator, emolient, antispasmotic, laxativ usor, antihepatotoxic.

Indicatii terapeutice: Lemnul dulce este un remediu traditional. Cercetarile moderne au dovedit efectele, printre alte organe, asupra sistemului endocrin si ficatului. Triterpenele din aceasta planta sunt metabolizate de corp in molecule ce au o structura similara cu hormonii cortexului glandelor suprarenale. Acest fapt este posibil sa reprezinte baza actiunii antiinflamatorii. Ca antihepatotoxic, lemnul dulce este eficient in tratarea hepatitei cronice si a cirozei, motiv pentru care este utilizat pe larg in Japonia. Planta inhiba cresterea catorva virusi ADN si ARN si are o gama larga de indicatii pulmonare, precum guturai, bronsita si tusea in general. Lemnul dulce este utilizat in medicina alopata ca tratament pentru ulceratiile digestive, la fel cum fitoterapia foloseste planta in gastrita si ulcer. Poate ajuta si la ameliorarea colicilor abdominali.

Preparare si administrare: Decoct - se pune 1/2 lingurita plina de radacina intr-o cana cu apa, care se fierbe 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 1-3 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Contraindicatii: Exista posibilitatea scazuta ca doze mari si pe termen indelungat de lemn dulce sa cauzeze retentia de sodiu si o crestere a tensiunii arteriale. Planta are un constituent care impiedica acest lucru, insa este cel mai bine pentru pacientii care sufera de hipertensiune, boli de rinichi sau gravidele sa evite acest remediu.

Data actualizare: 19-05-2010 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 7202
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!