ROmedic Cabinete medicale Urziceni Cabinete Psihologie Psihologie Urziceni

LOGOPEDIA - Cum poate ajuta un logoped copiii

LOGOPEDIA - Cum poate ajuta un logoped copiii

Logopedia reprezintă specializarea din medicină care se ocupă de vindecarea și refacearea vocii și a limbii. Cuvântul vine din greaca veche – logos - a vorbi, paidenein – a educa împreună, educarea vorbirii. Conceptul de logopedie a fost introdus de către medicul vienez Emil Frӧschels prin anii 1913-1924. 

 

În zilele noastre prin logopedie se înțelege, o specializare terapeutico-medicală care se ocupă de persoanele cu dificultăți în comunicarea cu alte persoane din cauza unei deranjament de vorbire, limbă, voce, înghițit, auz sau respirație. 

Logopedia reprezintă terapia prin vorbire care se concentrează asupra îmbunătățirii discursului copilului și abilităților de a înțelege și de a se exprima, inclusiv limbajul nonverbal. 

 

Tulburările de vorbire pot afecta toți oamenii indiferent de vârstă, însă mai ales copii. 

Un copil cu tulburare de comunicare va întâmpina probleme când va vrea să comunice cu ceilalți, deoarece este posibil să nu înțeleagă anumite sunete sau să nu le poată pronunța. De asemenea, copilul poate întâmpina dificultăți în înțelegere și ordonarea cuvintelor, precum și a structurii unei propoziții sau fraze. 

 

Logopedul își dă seama care sunt problemele de vorbire încă de la prima ședință de terapie, urmând ca apoi să aleagă cel mai bun tratament în acest sens. El îi testează abilitățile de gândire ale copilului, face teste pentru a verifica abilitățile de raționament, reacțiile la diferite situații și gândirea. Durata terapiei este determinată de anumiți factori: vârsta copilului, tipul și severitatea tulburării de vorbire, frecvențele cu care au loc ședințele de logopedie, existența și tratamentul unei afecțiuni medicale deja diagnosticate. 

Logopedia s-a dovedit că are un mare succes atunci când începe încă din stadii incipiente. Ea poate îmbunătății comunicarea și poate stimula încrederea în sine, extrem de importante pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil. 

 

În succesul ședințelor de logopedie, un rol foarte important are implicarea părinților. Pentru a veni în sprijinul ședințelor de logopedie, logopedul recomandă activități care trebuie făcute acasă. S-a constatat că acei copii ai căror părinți s-au implicat în terapie au avut cele mai bune rezultate. De asemenea, este normal ca toți membrii familiei să dea dovadă de înțelegere cu copilul. 

 

Familia dar și școala sunt vectori ai integrării copilului în familie și societate. Dezvoltarea și socializarea corespunzătoare a copilului sunt responsabilități împărțite de familie și școală, ambele pot crește sau diminua: 

  • Încrederea în sinele copiilor; 
  • Creativitatea;
  • Dezvoltarea aptitudinilor; 
  • Talentul sau pasiunile ; 

 

Tulburările de comunicare atrag uneori un comportament neadecvat atât din partea unor adulți cât și a unor colegi: etichetele, feed- back negativ, recurg la mecanisme de apărare, cel mai întâlnite fiind regresia, inadaptarea, inferioritatea. 

,,Felul în care vorbesc părinții și profesorii îi arată copilului părerea lor despre el. Afirmațiile lor influențează încrederea și prețuirea pe care acesta o acordă propriei persoane. Într-o măsură, limbajul celor mari determină destinul acestui copil” Haim G. Ginott.

 

Logopedul poate ajuta copii să învețe să vorbească mai clar, lucru care îi face să se simtă mai încrezători și mai puțin frustrați atunci când vorbesc cu alte persoane. Totodată, pot apela la un logoped pentru copii și cei care au probleme de limbă din punct de vedere emoțional, social și academic. 

 

În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă probleme de vorbire de orice fe nu ezitați să apelați la un logoped. 

Atât copii cât și adulții se pot confrunta cu probleme legate de comunicare și limbaj care pot fi tratate prin sesiuni de logopedie. 

 

,, A vorbi despre limba în care gândești este o sărbătoare. Limba romînă este patria mea. De aceea, pentru mine, munte munte se numește, de aceea pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine, viața se trăiește” Nichita Stănescu. 

 

Vă aștept la ședințe de logopedie!

 
Programare