Psihoterapia - Resurse pentru viitor
Cum apare decizia de a merge la psihoterapie și cât de necesară este?
Poate că ai auzit în cercurile sociale sau cele de prieteni de nevoia unor ședințe de psihoterapie, și totuși, unii dintre ei au spus: "Eu sunt cel mai bun psiholog, sunt conștient de ceea ce simt și gândesc".
În regulă, am spune. Totuși, în cabinet întâlnesc foarte mulți oameni care: nu mai sunt așa conștienți de procesele automate care îi împiedică să evolueze, nu își dau seama de unde au apărut simptomele cu care se confruntă, nu știu cum de au reacții exagerate la provocările vieții, nu știu cum să se confrunte cu stările de panică și cum pot să învețe din propriile greșeli, nu își dau seama de ce continuă să-i rănească pe cei la care țin și îi iubesc.
Pentru a înțelege și răspunde la toate aceste întrebări, îi ajut să se întâlnească cu ei înșiși, îi ghidez spre descoperirea personală de sine ca să poată să primească răspunsuri la întrebările avute.
Acesta este un mod de învățare, ușor și provocator în același timp. Toate descoperirile se fac sub umbrela ședințelor de psihoterapie care oferă un mediu de încredere, securizat.
Dar ce este Psihoterapia?
Psihoterapia este un proces logic și accesibil pe care îl pot înțelege și urma doar persoanele care conștientizează importanța propriei dezvoltări, bineînțeles, în armonie cu cei cu care interacționează zi de zi. De aceea, cu cât procesul terapeutic este mai bun, cu atât el trebuie să aibă sens pentru client. În psihoterapie, clientul și psihoterapeutul sunt într-un permanent dialog. Cu ajutorul terapeutului, clientul reușește să descopere adevărul despre sine, despre viața sa, despre emoțiile sale. Sunt lucruri pe care le clarifică împreună cu terapeutul. Dar cuvântul și decizia finală vor fi numai ale clientului, numai el poate valida ce este bun sau nu pentru el. Spre deosebire de alte profesii, psihoterapia este un domeniu foarte ridiculizat. Pentru toate problemele de sănătate oamenii fac investigații și urmează tot soiul de tratamente medicamentoase, numai pentru suflet nu încearcă nici un demers.
Psihoterapia nu este totdeauna un domeniu de "abordare pozitivă necondiționată". Uneori în terapie ești într-un mare disconfort. Demersul psihoterapeutic are scopul de a descoperi la un client care-i sunt prioritățile și obiectivele, dar mai cu seama să se descopere pe el însuși. Terapeutul îl va ajuta și învața și pe clientul său să devină conștient de ceea ce se întâmplă cu el, ce se întâmplă între el și ceilalți.
Există un proverb care spune: "dă-i omului un pește și-l hrănești pentru o zi, învață-l să pescuiască și-l vei hrăni toată viață".
Așa este și psihoterapia hrană pentru toată viața, RESURSE PENTRU VIITOR!