ROmedic Cabinete medicale Urziceni Cabinete Psihologie Psihologie Urziceni

Furie versus Resentiment

Furie versus Resentiment

   În viața ta de zi cu zi, sigur s-a întâmplat să fii: supărat, nervos, furios, agresiv pe o situație, eveniment, persoană. Dacă după toate acestea explodezi către exterior este mesajul că TU trebuie să îți aperi limitele tocmai încălcate.

   Acesta este un mesaj corect decodificat, pe care să-l utilizezi în avantaj pentru tine.

  Dacă mesajul nu este decodificat corect, vei recurge la foarte multe acțiuni în dezavantaj pentru tine. Aceasta înseamnă că: supărarea, nervozitatea, furia, agresivitatea nu au fost descărcate în exterior, ci dimpotrivă în interior și astfel devin un puternic resentiment.

 

Cu ce crezi că se ocupă el?

   În primul rând va genera un uriaș conflict interior, apoi te vei certa cu persoana, evenimentul, situația în interior și, nu în ultimul rând, te vei simți obosit, spoliat de energie. Presiunea va crește ca și când ai un conflict nou, deoarece resentimentul roade pe dinăuntru.

   Resentimentul este groaznic. Îți dorești să pedepsești acea persoană, eveniment, situație, să te răzbuni dacă s-ar putea pe ea.

   Corect ar fi să îi spui celuilalt ce te deranjează, ce te-a supărat, altfel încât presiunea interioară să se reducă, să dispară la un moment dat. Dar datorită faptului că dorești să-l pedepsești, să te răzbuni, vei adopta un comportamnet supărăcios și nu vei putea purta o discuție cu persoana, situația, astfel încât nimeni nu va înțelege de ce faci asta.

 

   În toată această poveste apar ceea ce se numesc „traumele copilăriei”, când nu ți s-a permis să fii autentic, a trebuit să faci orice să fii pe placul celorlalți, astfel încât să nu intri în conflicte, să ai parte în continuare de atenție și afecțiune și de bruma de iubire.

   Atunci au fost sădite semințele plantei ,,să nu spui NU’’, dar și să accepți orice, indiferent ce primești. Aceste semințe vor crește foarte repede, iar TU nu vei ști să pui limite sănătoase, nu vei ști să te aperi, să te protejezi, în schimb vei fi abuzat, agresat și deloc respectat.

 

În concluzie, nu știi să le spui oamenilor STOP!

   Cei din jurul tău au nevoie să fie educați de către tine în legătură cu „cum ești tu”, „de ce ai nevoie tu”, „ce au voie să facă” și mai ales care este oferta TA. Educarea se face comunicând, fiind asertiv și descărcând în exterior ceea ce te deranjează.

   Vei continua să îi pedepsești pe cei din exterior pentru „răul făcut” real sau imaginar, deoarece nu știi cu adevărat dacă celălalt chiar a greșit față de tine intenționat sau nu.

 

Comunică, fii asertiv! Comunicarea și asertivitatea se învață la orice vârstă, ocazie cu care vei vindeca și traumele copilăriei...

 
Programare