Căpșunile ar putea fi un aliat în eforturile de a scădea riscul de apariție a bolii Alzheimer

©

Autor:

Căpșunile ar putea fi un aliat în eforturile de a scădea riscul de apariție a bolii Alzheimer
Boala Alzheimer reprezintă până la 80% din cazurile de demență și ar putea deveni o epidemie în anii următori. Fără un remediu pentru demență, prevenirea și atenuarea riscului sunt priorități esențiale.
Patologia Alzheimer începe cu mulți ani înainte de apariția simptomelor clinice, mai exact în perioada de mijloc a vieții. Această fază preclinică prelungită prezintă o oportunitate pentru intervenții care să diminueze riscul de declin cognitiv progresiv. Studii anterioare au arătat efecte benefice ale fructelor de pădure, în special ale căpșunilor, în funcția neurocognitivă și metabolică. Noul studiu publicat în revista Nutrients investighează dacă suplimentarea cu căpșuni poate atenua riscul de demență la vârstă înaintată în rândul persoanelor de vârstă mijlocie.

Studiul a fost unul dublu-orb, randomizat și controlat placebo, efectuat pe bărbați și femei supraponderali, cu vârste între 50 și 65 de ani, având deficite cognitive ușoare. S-a evaluat modul în care un regim de suplimentare cu căpșuni pe o durată de 12 săptămâni a afectat măsurile lor neurocognitive și de dispoziție, precum și parametrii antropometrici și metabolici. Parametrii antropometrici, inclusiv greutatea corporală, circumferința taliei și înălțimea, au fost notate, împreună cu măsurători ale dispoziției și indicatori metabolici precum glucoza, insulina și hemoglobina glicată (HbAc).

Eșantionul pilot a inclus cinci bărbați și 25 de femei. În afară de nivelurile medii ale glucozei aflate în post, care au fost mai scăzute în grupul tratat cu căpșuni, ambele grupuri au prezentat parametri antropometrici și metabolici comparabili înainte de intervenție. După 12 săptămâni de suplimentare cu căpșuni, s-a observat o performanță îmbunătățită în învățarea și memoria verbală. De asemenea, grupul tratat cu căpșuni a prezentat simptome depresive și perturbări ale dispoziției mai scăzute, sugerând o capacitate îmbunătățită de gestionare emoțională și a stresului. Cu toate acestea, nu s-au observat îmbunătățiri în parametrii metabolici.

Studiul a oferit dovezi că suplimentarea zilnică cu căpșuni a redus simptomele depresive și interferențele în memoria verbală la bărbați și femei supraponderali de vârstă mijlocie. Cu toate acestea, nu a ajutat la îmbunătățirea parametrilor lor metabolici. Întrucât conținutul de polifenoli a fost mai mic (36,8 mg de antocianine), acțiunea antiinflamatoare a antocianinelor pare să corecteze deficitele neurocognitive, dar nu și parametrii metabolici evaluați. Studii viitoare ar trebui să investigheze dacă suplimentele de căpșuni prezintă beneficii similare pentru sănătate și funcția neurocognitivă în eșantioane mai mari și pe perioade și dozaje variabile de intervenție.

sursa: News Medical
foto: NIKCOA/Shutterstock.com

Data actualizare: 24-10-2023 | creare: 24-10-2023 | Vizite: 304
Bibliografie
Can strawberries mitigate Alzheimer's risk? Recent study suggests a possibility, link: https://www.news-medical.net/news/20231023/Can-strawberries-mitigate-Alzheimers-risk-Recent-study-suggests-a-possibility.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Metode de prevenire a bolii Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum