Cercetări pentru a găsi un mod de a prezice cu acuratețe un nou atac migrenos

©

Autor:

Cercetări pentru a găsi un mod de a prezice cu acuratețe un nou atac migrenos
Un studiu recent publicat în Neurology a explorat legăturile zilnice dintre somn, dispoziție, energie și stres și incidența durerilor de cap într-un eșantion bazat pe comunitate. Cercetarea a inclus evaluări clinice structurate ale sindroamelor de cefalee și tulburărilor mentale, precum și jurnale electronice completate de participanți de patru ori pe zi timp de două săptămâni, totalizând 4.974 de evaluări.
Rezultatele studiului au arătat că durerile de cap matinale (dimineața) au fost asociate cu o calitate scăzută medie a somnului și o scădere a calității somnului în ziua precedentă. De asemenea, s-a constatat că stresul mediu și schimbările în nivelurile subiective de energie din ziua precedentă au fost asociate cu durerile de cap, dar cu valențe diferite pentru durerile de cap matinale (scădere) și cele de mai târziu în zi (creștere). Tulburările de dispoziție și anxietate nu au fost semnificativ asociate cu incidența durerilor de cap după controlul pentru istoricul diagnosticului de migrenă.

Studiul, care a implicat 477 de participanți cu vârste cuprinse între 7 și 84 de ani, a utilizat o aplicație mobilă pentru a evalua starea de spirit, energia, stresul și durerile de cap de patru ori pe zi timp de două săptămâni. Participanții au evaluat, de asemenea, calitatea somnului o dată pe zi și au purtat monitoare de somn și activitate fizică. Aproape jumătate dintre participanți aveau un istoric de migrenă, iar 59% au avut cel puțin un atac de durere de cap matinal în timpul studiului.

Cei cu o calitate percepută mai slabă a somnului au avut o șansă cu 22% mai mare de a avea un atac de durere de cap în dimineața următoare
. O scădere a calității obișnuite a somnului a fost, de asemenea, asociată cu o șansă cu 18% mai mare de a avea un atac de durere de cap în dimineața următoare. La fel, o scădere a nivelului obișnuit de energie în ziua precedentă a fost asociată cu o șansă cu 16% mai mare de durere de cap în dimineața următoare. În contrast, niveluri mai mari de stres mediu și energie substanțial mai mare decât de obicei în ziua precedentă au fost asociate cu o șansă cu 17% mai mare de durere de cap în după-amiaza sau seara următoare. După luarea în considerare a somnului, energiei și stresului, nici dispoziția anxioasă, nici cea deprimată nu au fost asociate cu atacurile de durere de cap.

Tulburările de dispoziție și anxietate nu au fost legate semnificativ de apariția durerilor de cap după ajustarea pentru istoricul de migrenă. Studiul subliniază importanța monitorizării stărilor de somn, energie și stres pentru a anticipa și preveni atacurile de durere de cap, folosind tehnologia mobilă ca un instrument valoros în completarea evaluărilor clinice tradiționale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 27-01-2024 | creare: 27-01-2024 | Vizite: 542
Bibliografie
Study looks at ways to more accurately predict when migraine attack will occur, link: https://www.news-medical.net/news/20240124/Study-looks-at-ways-to-more-accurately-predict-when-migraine-attack-will-occur.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
  • Dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce migrenele
  •