Transformările virale de la nivelul tractului genital pot cauza probleme sănătății femeilor
Un nou studiu utilizează secvențierea genică de nouă generație pentru a se obține mai multe informații legate de tipul virusurilor prezente în probe vaginale. Se urmăresc de asemenea posibilele implicații ale virusurilor în dezvoltarea cancerului cervical.
Virusul papiloma uman (HPV) reprezintă un factor de risc cunoscut pentru cancerul cervical. Oamenii de știință de la Arizona State University vor să înțeleagă mai bine factorii care conduc la infecția persistentă cu HPV și la progresia ulterioară către cancer, prin studiul comunităților complexe de microorganisme din tractul genital feminin, ce poartă numele de microbiom vaginal.
Efrem Lim și colegii săi au analizat un subset al microbiomului vaginal adesea ignorat – virusurile. Cercetarea demonstrează că schimbările majore în comunitatea vastă a virusurilor (virom) ar putea induce infecția persistentă cu HPV și progresia spre cancer. Modificările virale par a fi asociate modificărilor în compoziția bacteriilor și inflamației tractului genital.
Bacteriile mențin un echilibru delicat în organism pentru a favoriza starea de sănătate, în timp ce virusurile pot înclina balanța spre diverse stări patologice.
Cancerul de col uterin este unul dintre cel mai frecvent întâlnite cancere la femei. În 2020 au fost raportate la nivel mondial mai mult de 600.000 de cazuri și 340.000 de decese provocate de acest tip de cancer. Pe lângă infecția cu HPV, alți factori de risc includ imunodeficiența, fumatul și utilizarea contraceptivelor orale.
Studii recente au explorat legătura dintre microbiomul vaginal și cancerul cervical, deși componenta virală a fost neglijată frecvent. Virusurile interacționează atât cu celulele umane, cât și cu bacteriile prezente în abundență în tractul genital.
În studiul de față s-au utilizat probe vaginale recoltate de la femei care trăiesc în zona metropolitană din Phoenix, Arizona. Rezultatele evidențiază o asociere între inflamația genitală și nivelul redus al speciilor bacteriene de lactobacili cu scăderea diversității viromului. Lactobacilii sunt bacterii ce favorizează sănătatea tractului genital. În plus condițiile propice infecției persistente cu HPV au fost asociate cu abundența unui grup de virusuri ce infectează bacteriile, cunoscuți drept bacteriofagi.
Descoperirile accentuează tot mai mult importanța studiilor asupra viromului și interacțiunilor complexe pe care acesta le are cu alte componente ale microbiomului uman.
sursa: Science Daily
foto: Cancer de col uterin: carcinom scuamos invaziv care apare în asociere cu displazia scuamoasă severă legată de HPV (virusul papiloma uman). Vaccinarea HPV la adolescenți poate fi preventivă. Courtesy: David A. Litman
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Efectele nașterii premature se extind până la vârsta adultă (studiu de cohortă bazat pe populație)
- Traiul într-un cartier cu spații care facilitează mersul pe jos, asociat cu un risc mai mic de obezitate, diabet și hipertensiune arterială
- Riscul de cancer pulmonar scade semnificativ după 5 ani de la întreruperea fumatului
- Cum putem reduce în mod eficient grăsimea viscerală?
intră pe forum