Lungimea telomerilor, marker al longevității, ar putea fi determinată încă din copilărie
Un nou studiu evidențiază faptul că telomerii se scurtează cel mai rapid în primele etape ale copilăriei.
Unul dintre primele studii care examinează lungimea telomerilor în copilărie a scos la lumină faptul că dimensiunea inițială a telomerilor în timpul dezvoltării prenatale și în primii ani de viață poate să determine lungimea acestora pe parcursul copilăriei și eventual și în timpul vieții de adult și vârstnic. De asemenea, s-a identificat și faptul că lungimea telomerilor scade cel mai rapid de la naștere la vârsta de 3 ani, urmată de o perioadă de platou până în etapa prepubertară în majoritatea cazurilor, deși au fost și cazuri când s-a observat chiar creșterea lungimii.
Telomerii reprezintă o porțiune protectivă de la nivelul cromozomului, mai exact sunt situați la capătul acestora și se scurtează pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Studiul a urmărit copii de la naștere până la vârsta de 9 ani și a fost condus de cercetători de la Columbia University Mailman School of Public Health, în cadrul Columbia Center for Children‘s Environmental Health, iar rezultatele au fost publicate în cadrul jurnalului Psychoneuroendocrinology.
Cercetătorii au descoperit că lungimea telomerilor mamei reprezintă markerul predictiv pentru lungimea telomerilor copilului. Se consideră că toți telomerii se scurtează odată cu înaintarea în vârstă dar motivele din cauza cărora la unii copii aceștia se scurtează mai repede nu sunt cunoscute. O explicație posibilă ar fi faptul că telomerii sunt vulnerabili la poluanții din mediu. De asemenea, o enigmă rămâne și motivul datorită căruia unii copii dețin telomeri a căror dimensiune crește.
Înțelegerea dinamicii telomerilor în copilărie este importantă, pentru că aceștia joacă un rol central în ceea ce privește îmbătrânirea. Astfel, faptul că de la naștere și până la vârsta de 3 ani există o rată rapidă de scurtare a telomerilor, evidențiază o anumită vulnerabilitate a acestora la factorii de mediu în această fereastră de dezvoltare, care poate influența starea de sănătate pe termen lung și longevitatea.
În acest nou studiu, cercetătorii au folosit reacția de polimerizare în lanț (polymerase chain reaction) pentru a măsura lungimea telomerilor din celulele albe izolate de la nivelul sângelui din cordonul ombilical și mai apoi din sângele prelevat la vârsta de 3, 5, 7 și 9 ani, de la 224 de copii. De asemenea, au măsurat și lungimea telomerilor mamelor în momentul nașterii copiilor.
Rămâne necesară realizarea unor studii mai ample pentru a înțelege mecanismele biologice care tranșează variabilitatea schimbărilor apărute la nivelul telomerilor în primii ani de viață, precum și factorii de mediu modificabili care contribuie la aceste schimbări.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Metodă contraceptivă masculină reversibilă, ghidată către testicule cu ajutorul magneților
- Persoanele care sforăie au un risc crescut de apnee în somn și sunt mai puțin active
- Locurile de muncă sedentare asociate cu riscul crescut de insomnie
- Spiritualitatea oferă speranță oamenilor care urmează tratamente medicale
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni