Topul celor mai frecvente afecțiuni la femeie și cum se manifestă ele

©

Autor:

Topul celor mai frecvente afecțiuni la femeie și cum se manifestă ele

Studiile arată că în întreaga lume femeile prezintă o speranță de viață mai mare decât a bărbaților, fapt explicat parțial prin tendința mai mare a sexului feminin de a supreaviețui în perioada copilăriei.

Longevitatea femeilor este influențată de aspecte hormonale și genetice. În cazul bărbaților se observă o dispoziție a grăsimii predominant în apropierea organelor (perivisceral), fapt care se corelează în mod direct cu riscul de boli cardiovasculare. La polul opus, femeile depozitează țesutul adipos în imediata vecinătate a pielii (subcutanat). Acest fapt este datorat atât prezenței estrogenilor (hormoni secretați de femeile aflate în perioada reproductivă), cât și celui de-al doilea cromozom X pe care îl posedă femeile. De asemenea, în cazul apariției unei mutații la unul dintre cromozomii X, se va realiza compensarea prin intermediul celuilalt cromozom identic, fapt care la modul general determină o rezistență mai mare a femeilor în fața procesului de îmbătrânire. (1)

În continuare vor fi prezentate topul celor mai frecvente afecțiuni la femeie și cum se manifestă ele - deși aceste boli afecta ambele sexe, prezintă o prevalență mai mare în cazul femeilor.


1. Boala alzheimer

Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă care afectează cel mai des persoanele aflate în a 6-a decadă a vieții și se manifestă prin pierderea progresivă a memoriei, a capacității cognitive, a funcției motorii, percepției spațiale și a funcției olfactive. De asemenea, boala Alzheimer este cea mai des întâlnită cauză pentru instalarea demenței.


Studiile efectuate în America relevă faptul că două treimi din pacienții diagnosticați cu această boală sunt de sex feminin. Motivul pentru care aceasă boală afectează femeile într-o proporție mai mare nu este pe deplin cunoscut, însă există câteva teorii care pot oferi o explicație:

  • Prezența genei ApoE-4 a fost corelată cu un risc crescut de dezvoltare a bolii Alzheimer. Studiile efectuate la Universitatea Stanford sugerează prezența unei discrepanțe în ceea ce privește riscul de îmbolnăvire în cazul celor două sexe. Astfel, femeile care posedă gena ApoE-4 prezintă un risc de două ori mai mare față de cele la care este absentă, în timp ce în cazul bărbaților prezența genei determină o creștere mult mai mică a riscului de dezvoltare a bolii. Acestă genă ar putea determina îmbolnăvirea prin interacțiunea cu hormonii estrogeni.
  • Factorii de risc pentru boala Alzheimer sunt în mare parte comuni cu cei care determină bolile cardiovasculare (nivelul crescut al colesterolului în sânge, obezitatea, diabetul, fumatul, etc.). În rândul bărbaților, bolile cardiovasculare determină un număr mare de decese înainte de vârsta de 60 de ani. Având în vedere aceste premise, un studiu efectuat în Framingham, Massachusetts sugerează că bărbații care au trecut de vârsta de 65 de ani prezintă un risc scăzut de apariție atât a bolilor cardiovasculare, cât și a bolii Alzheimer. (2)
  • Prezența hormonilor estrogeni reprezintă un factor protector împortiva acumulării compusului ce cauzează boala Alzheimer (amiloidul beta). Toxicitatea acestei substanțe se manifestă la nivelul sistemului nervos prin degradarea țestutului cerebral și medular, urmată de acumularea progresivă a amiloidului. Acțiunea protectoare a estrogenilor explică faptul că boala Alzheimer apare aproape exclusiv în rândul femeilor aflate la menopauză, perioadă în care are loc scăderea marcată a acestor hormoni. (3)


2. Bolile autoimune

Această categorie de afecțiuni este caracterizată printr-o activitate anormală a celulelor sistemului imun care atacă celule proprii ale organismului, în detrimentul agenților patogeni. Majoritatea bolilor autoimune prezintă câteva simptome comune, precum: durere, apatie, iritații la nivelul pielii, vertij, febră.

Una dintre cele mai comune boli autoimune care afectează în principal femeile este osteoporoza. Această boală se manifestă printr-o activitate exagerată a celulelor responsabile de remanierea osoasă (osteoclaste), determinând degradarea oaselor. Pacientele prezintă fragilitate osoasă, ceea ce le predispune la fracturi frecvente.

Alte boli autoimune care prezintă o prevalență crescută în rândul femeilor sunt lupusul, poliartrita reumatoidă și sindromul colonului iritabil.

3. Cancerul de sân

Cele mai frecvente și agresive tumori maligne ale sânului își au originea în celulele care tapetează ductele responsabile cu producerea de lapte. Cancerul de sân reprezintă a doua cauză de mortalitate în rândul femeilor, după cancerul pulmonar. Se estimează că 1 din 8 femei va dezvolta un tip de cancer mamar în timpul vieții.


Prezența unei tumori la nivelul sânului este semnalată prin următoarele simptome:

  • durere la nivel axilar;
  • înroșirea tegumentului și apariția aspectului de „coajă de portocală” intr-o porțiune a sânului;
  • iritație, durere, scurgeri la nivelul mamelonului;
  • alterarea formei sau mărimii sânului;
  • modificarea aspectului mamelonului;
  • modificări la nivelul pielii. (5)


Cea mai eficientă metodă de prevenție a cancerului mamar este reprezentată de metodele de screening (ecografia mamară sau mamografia). Screening-ul trebuie efectuat în jurul vârstei de 40 de ani în cazul femeilor cu risc moderat de dezvoltare a cancerului, iar în cazul în care pacienta are în familie persoane care au fost diagnosticate cu cancer mamar, prevenția trebuie începută cu 10 ani mai devreme.


4. Bolile cardiovasculare

În rândul femeilor, bolile cardiovasculare reprezintă cauza a 1 din 4 decese. Cu toate că afecțiunile cardiovasculare afectează în mod egal bărbații și femeile, în cazul persoanelor de sex feminin manifestările unui atac de cord (stadiul final al tuturor bolilor cardiovasculare) sunt diferite față de simptomele resimțite de bărbați, fapt care face dificil diagnosticul și tratamentul precoce.

Printre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare se numără fumatul, obezitatea, consumul de alcool, nivelul crescut al colesterolului plasmatic, diabetul și hipertensiunea arterială. (4)


5. Astmul

Dintre bolile care afectează plămânii, astmul este cea mai comună și se manifestă prin dificultate ocazională la respirație. Printre simptome se numără respirația șuierătoare („wheezing”), senzația de lipsă de aer, tuse, apăsare la nivelul pieptului. În rândul femeilor, atacurile de astm sunt mai dese si mai grave decât în cazul bărbaților. Acest fapt este explicat prin acțiunea hormonilor femini a căror secreție variază în timpul ciclului menstrual. De asemenea, plămânii femeilor sunt de dimensiuni mai mici decât ai bărbaților, ceea ce îngreunează suplimentar respirația în timpul atacurilor. (6)


6. depresia

Aceasta reprezintă o afectiune cronică manifestată prin alterarea stării psihice, iar efectele ei se regăsesc la nivel comportamental, cognitiv, emoțional, sexual și fizic. Depresia este de două ori mai des diagnosticată în rândul femeilor comparativ cu bărbații. Femeile prezintă cel mai des simptome de internalizare a trăirilor, manifestă sensibilitate față de relațiile interpersonale, comparativ cu bărbații, ale căror simptome sunt bazate pe externalizare, iar trăirile lor se concentrează asupra carierei și a factorilor care interferă cu atingerea țelurilor personale.

De asemenea, femeile sunt predispuse la tipurile de depresie asociate cu afecțiuni fizice precum anxietate, depresie postpartum, despresie postmenopauză sau tulburare disforică premenstruală. (7)


7. Scleroza multiplă

Este o boală degenerativă a sistemului nervos central și constituie cea mai invalidantă boală a adultului tânăr. Aceasta afectează femeile mai mult decât bărbații, în proporție de 3 la 2. Scleroza multiplă se manifestă prin slăbiciune, alterarea coordonării, pierderi senzoriale, spasticitate, dificutate la mers, retenție urinară. Apariția sclerozei multiple este corelată cu un procent crescut de grăsime în organism, aspect specific constituției feminine. Simptomele acestei boli prezintă fluctuații în timpul sarcinii și în perioada postpartum. Pacienta gravidă poate experimenta ameliorarea stării de sănătate pe măsură ce sarcina avanssează, iar după naștere boala se poate manifesta prin pusee de accentuare a simptomelor. (8)


Recomandări pentru menținerea sănătății femeilor

  • Păstrați o dietă echilibrată și practicați exercițiul fizic.
  • Discutați cu medicul dumneavoastră despre metodele de prevenție a bolilor specifice sexului feminin (mamografia, vaccinul împotriva HPV, teste de screening pentru osteoporoză).
  • Luați în considerare testarea genetică, în special dacă aveți rude care suferă de o boală cu transmitere genetică.
  • Monitorizați-vă periodic tensiunea arterială, glicemia, nivelul de colesterol, în special dacă aveți risc de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
  • Faceți anual un set de analize de sânge, urină și scaun.
  • Întocmiți un orar de somn, practicați activități în aer liber, reduceți stresul și respectați perioadele de odihnă.

Data actualizare: 18-08-2021 | creare: 18-08-2021 | Vizite: 950
Bibliografie
(1) Why do women live longer than men?, link: https://ourworldindata.org/why-do-women-live-longer-than-men
(2) Why is Alzheimer’s More Likely in Women, link: https://www.alzheimers.net/8-12-15-why-is-alzheimers-more-likely-in-women
(3) Why Women Have More Alzheimer’s Disease Than Men: Gender and Mitochondrial Toxicity of Amyloid-β Peptide, link: https://content.iospress.com/download/journal-of-alzheimers-disease/jad100501?id=journal-of-alzheimers-disease%2Fjad100501
(4) Health Issues Specific to Woman’s Health, link: https://online.regiscollege.edu/online-masters-degrees/online-master-science-nursing/womens-health-nurse-practitioner/resources/health-issues-specific-womens-health/
(5) What to know about breast cancer, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/37136
(6) Eight Facts to Know about Women’s Health, link: https://www.cdc.gov/healthequity/features/8facts-womens-health/index.html
(7) Why is depression more prevalent in women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4478054/pdf/jpn-40-219.pdf
(8) Multiple Sclerosis: Why Are Women More at Risk, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/multiple-sclerosis-ms/multiple-sclerosis-why-are-women-more-at-risk
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rolul microbiomului în sănătatea femeii
  •