Terapia fotodinamică mai eficientă prin adăugarea de anticorpi

©

Autor:

Terapia fotodinamică mai eficientă prin adăugarea de anticorpi

Un studiu realizat de către Institutul American sugerează că terapia fotodinamică (PDT) sau utilizarea luminii pentru inactivarea virusurilor, bacteriilor şi a altor agenţi patogeni, reprezintă o tehnică cu rezultate promiţătoare pentru tratarea infecţiilor tractului respirator şi a unor tipuri de cancer.
Cercetătorii de la Universitatea din Texas şi Sao Paulo din Brazilia, consideră adăugarea de anticorpi ca fiind o metodă ce ar putea spori eficacitatea terapiei fotodinamice. Aceşti anticorpi oferă avantajul accelerării terapiei fotodinamice pentru a putea răspunde rapid la ameninţările emergente produse de pandemie.
Privind situaţia pandemică actuală, aceasta solicită măsuri pentru remediera lacunelor existente în privinţa tratamentuui terapeutic al bolilor infecţioase şi al diverşilor agenţi virali.

În terapia fotodinamică sunt utilizaţi fotosensibilizatori de tipul coloranţilor sau alţi compuşi ce reacţionează la lumină. Aceştia sunt fie administraţi intravenos, fie aplicaţi pe tegument, agenţii patogeni absorbind fotosensibillizatorii. Astfel, la lumina laserului se formează specii reactive de oxigen cu rol de a omorâ celulele canceroase sau patogene.

La momentul actual, studiul demonstrează că cea mai promiţătoare metodă recent descoperită constă în anticorpul PDT. Această metodă implică ataşarea fotosensibilizatorilor la nivelul anticorpilor virali, cu scopul de a creşte răspunsul imun. Prin ataşarea unei molecule mici de absorbţie a luminii, anticorpul este modificat, iar astfel poate transfera energia fotonică către particulele de virus, distrugându-le.

Cercetătorii caracterizează această terapie fotodinamică cu anticorpi, ca fiind de o mare selectivitate, cu o capacitate de ucidere mult mai rapidă a agenţilor patogeni, invazivitate minimă şi efecte secundare în număr redus, fiind ideal în tratamentul ce necesită aplicări repetitive, fară a produce rezistenţă bacteriană. Doza de lumină şi concentraţia de fotosensibilizatori sunt parametri utili pentru obţinerea de rezultate eficiente.

sursa: Science Daily
foto: Vladislav Yakovlev/Texas A&M University


Data actualizare: 23-10-2022 | creare: 25-05-2021 | Vizite: 482
Bibliografie
Adding antibodies to enhance photodynamic therapy for viral and bacterial disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210518114814.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: