Inteligența artificală, utilizată pentru a ghici vârsta biologică a fumătorilor

©

Autor:

Inteligența artificală, utilizată pentru a ghici vârsta biologică a fumătorilor
Fumatul este considerat unul dintre principalii factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare și cele ale sistemului respirator, acest viciu reprezentând o problemă reală de sănătate globală, incidența afecțiunilor asociate în mod direct cu fumatul fiind într-o continuă creștere.
Decesele premature cauzate de fumat ar putea fi explicate de noile dovezi științifice acumulate de către cercetătorii de la Insilico Medicine. Conform acestora, fumatul crește semnificativ vârsta biologică, dovezile acumulate fiind remarcabile: un tânăr fumător a fost raportat ca fiind mult mai în vârstă decât un nefumător, asta deși vârsta reală a acestora era aceeași.

Folosind inteligența artificială, împreună cu anumiți algoritmi speciali, a fost examinat în detaliu sângele a aproximativ 150.000 de persoane, aproape o treime dintre aceștia fiind fumători. În cadrul studiului au fost căutate modele bazate pe 66 de biomarkeri distincți din sânge, biomarkeri care în mod normal sunt asociați cu îmbătrânirea, precum hemoglobina glicată, ureea, glucoza sau feritina. După realizarea algoritmilor, cu ajutorul inteligenței artificiale a fost ghicită vârsta biologică a fiecărei persoane.

Vârsta tinerilor nefumători a fost prezisă îndeajuns de precis, cât mai aproape de vârsta lor reală, conform rezultatelor finale ale studiului. În schimb, vârsta prezisă a tinerilor fumători a fost mult mai mare decât vârsta lor reală. În cazul femeilor fumătoare vârsta prezisă a fost de două ori mai mare decât cea cronologică și reală, comparativ cu un nefumător, în timp ce în cazul bărbaților diferența a fost puțin mai mică.

Efecte au fost remarcate însă doar la fumătorii sub 40 de ani, cercetătorii declarându-se surprinși de dispariția efectului la subiecții trecuți de 40 de ani. Analiza componentelor sanguine este doar una dintre modalitățile de judecare și de ghicire a vârstei unei persoane. În cadrul altor teste, efectuate premergător acestuia, au fost studiate semnele de îmbătrânire epigenetice, în asociere cu fumatul, rezultatele fiind, de asemenea, unele deloc favorabile pentru fumătorii tineri.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 30-04-2019 | creare: 30-04-2019 | Vizite: 822
Bibliografie
AI Was Used To Guess Young Smokers' Age And The Results Were Brutal, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/ai-was-used-to-guess-young-smokers-age-and-the-results-were-brutal/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fumatul unui număr mic de țigări, aproape la fel de dăunător ca fumatul exagerat
  • Consumatorii de tutun „fără fum” prezintă riscuri mai mici de boli cardiovasculare decât fumătorii de țigări
  • Riscul de tulburări cognitive este crescut inclusiv la fumătorii fără probleme de sănătate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum