Terapia cu celule stem realizată intrauterin, primul test clinic

©

Autor: Redacția ROmedic

Terapia cu celule stem realizată intrauterin, primul test clinic

O echipă de cercetători de la Institutul Karolinska din Stockholm va realiza primul studiu clinic privind intervenția cu celule stem în cazul feților care suferă de boala oaselor de sticlă. Cercetătorii au încercat să găsească o soluție pentru tratamentul incipient al acestei afecțiuni, care face oasele să fie atât de fragile, încât se pot fractura încă din pântec.

Boala oaselor de sticlă are cauze genetice, fiind rezultatul mutației genelor care produc colagenul, substanța solidă și în același timp flexibilă care oferă duritate oaselor.

Studiul este programat să înceapă în luna ianuarie a anului viitor și va consta în injectarea de celulele stem la 15 feți de 20 de săptămâni și la 15 bebeluși care suferă de această afecțiune. La fiecare 6 luni se vor administra doze mai mari de celule stem, până când copiii vor împlini doi ani. Comparând apoi numărul de fracturi ulterioare la cele două grupuri, se va putea vedea dacă tratamentul din faza intrauterină este mai eficient. Ipoteza cercetătorilor este că celulele stem administrate la un făt vor fi mai bine acceptate de organism decât la un bebeluș, pentru că sistemul imunitar al fătului nu este încă dezvoltat complet.

După ce sunt injectate, celulele stem încep să se dividă și să se incorporeze în oase, iar colagenul pe care îl produc întărește oasele și repară fracturile existente.

Există deja două cazuri de tratament administrat în timpul vieții intrauterine care au avut succes, de aceea cercetătorii sunt optimiști în privința rezultatelor acestui studiu.

 

Sursa: New Scientist


Data actualizare: 13-03-2019 | creare: 29-10-2015 | Vizite: 1480
Bibliografie
World’s first trial of stem cell therapy in the womb, link: https://www.newscientist.com/article/dn28325-worlds-first-trial-of-stem-cell-therapy-in-the-womb/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum