Terapia cu anticorpi monoclonali ar putea deveni mult mai accesibilă în viitor

©

Autor:

Terapia cu anticorpi monoclonali ar putea deveni mult mai accesibilă în viitor
Tratamentul cu anticorpi monoclonali prezintă numeroase avantaje în cazul unor afecțiuni grave, cum ar fi boala Crohn, artrita reumatoidă, cancerul, studii recente arătând beneficii chiar și pentru cazurile severe de COVID-19. Cu toate acestea, terapia prin injectare de anticorpi monoclonali prezintă un cost extrem de ridicat, procesul de fabricație fiind unul complex și consumator de timp.
Andrew Zydney, profesor de inginerie chimică în cadrul Penn State, a identificat o nouă metodă de fabricare a anticorpilor, care ar putea reduce în viitor costurile pentru terapie. Rezultatele cercetării sale au fost publicate recent în jurnalul Biotechnology Progress.

„Dacă urmărim primele 10 cele mai bine vândute medicamente anual, 8 dintre acestea fac parte din categoria anticorpilor monoclonali”, a afirmat Zydney. „Și în fiecare an, persoanele fizice și companiile de asigurări cheltuiesc peste 100 de miliarde de dolari pe anticorpi, costurile pentru tratarea unui singur pacient depășind adesea 50.000 de dolari.”

Cunoscut sub numele de precipitare, noul proces de purificare a proteinelor Zydney presupune adăugarea de clorură de zinc și polietilen glicol, un polimer solubil în apă, la o soluție care conține anticorpul specific. Acest lucru determină precipitarea anticorpului, astfel încât impuritățile să poată fi spălate. Deși procesul de precipitare a fost utilizat de 70 de ani în procesarea plasmei sangvine, nu a fost niciodată folosit pentru producerea comercială de anticorpi. „A precipita înseamnă a trece din stadiul de soluție într-o formă solidă. De exemplu, atunci când puneți sare în apă caldă, aceasta se dizolvă. Dar dacă puneți multă sare în apă rece, o parte din acea sare va rămâne sub formă de cristale solide. În același mod, proteinele s-ar dizolva în mod normal într-o soluție, dar puteți găsi anumite condiții în care acestea devin solide. "

Profesorul Andrew Zydney a explicat cum clorura de zinc utilizată în precipitare este o sare simplă, ceea ce o face mult mai ieftină decât alte metode de purificare. De asemenea, prin intermediul acestei substanțe se economisește timp, deoarece este posibil să se producă cantități mari de proteine ​​în perioade scurte de timp.

În prezent, anticorpii sunt produși utilizând un proces numit cromatografie de afinitate cu Proteina A, în care anticorpul se leagă de Proteina A. Această proteină este imobilizată într-o coloană de cromatografie. Impuritățile pot fi spălate de anticorpul legat, după care nivelul pH-ului este ajustat pentru a recupera produsul anticorp purificat. O singură coloană de cromatografie Protein A poate costa mai mult de 10 milioane de dolari. „Acesta este doar un pas în procesul de fabricație actual și este ceea ce face fabricarea anticorpilor atât de scumpă. Toate companiile majore de biotehnologie sunt mari jucători în acest domeniu.”

Procesul de precipitare inventat de Andrew Zydney elimină necesitatea procesului costisitor de cromatografie, deoarece anticorpii sunt purificați direct din soluție prin filtrare cu membrane de fibre goale. „Ceea ce facem în cadrul grupului nostru de cercetare este la scară relativ mică. Dar procesul de precipitare are potențialul de a fi ușor extins, permițând companiilor biofarmaceutice să producă anticorpi prin costuri mai mici pentru pacienții care au nevoie de ei.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-03-2021 | creare: 28-03-2021 | Vizite: 775
Bibliografie
Antibody injections could become more affordable with new production method, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210322143316.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: