Temperatura corporală a scăzut în ultimele decenii

Temperatura corporală a scăzut în ultimele decenii

©

Autor:

Temperatura corporală a scăzut în ultimele decenii

De aproape două secole, temperatura standard normală a corpului a fost considerată 37 grade Celsius. TotuÈ™i, în 2017 È™i 2019, studiile britanice È™i americane au raportat temperaturi corporale mai mici la adulÈ›ii tineri. Acum, cercetătorii au ajuns la concluzii asemănătoare la „tsimani”, o populaÈ›ie indigenă din Bolivia.
De-a lungul timpului, oamenii de È™tiință au observat la „tsimani” o scădere rapidă a temperaturii corporale medii, cu 0,09 grade Fahrenheit pe an. Rezultatele studiului arată că în prezent, populaÈ›ia indigenă are o temperatură medie de 36,5 grade Celsius.

Analiza a inclus 5.500 de adulÈ›i, ajustând rezultatele după mai mulÈ›i factori care ar putea influenÈ›a temperatura corporală, precum temperatura ambientală È™i masa corporală. Rezultatele au fost publicate în revista Sciences Advances.

Una dintre explicaÈ›ii ar fi faptul că, de-a lungul anilor, au existat mai puÈ›ine infecÈ›ii datorită îmbunătățirii igienei, consumului de apă potabilă, vaccinurilor È™i tratamentelor medicamentoase noi.

În timp ce unele infecÈ›ii se asociau cu o temperatură corporală crescută, ajustarea datelor pentru acest lucru nu a contat în ceea ce priveÈ™te scăderea temperaturii corporale de-a lungul anilor.

Chiar È™i atunci când cercetătorii au restrâns analiza la cei sub 10% adulÈ›i sănătoÈ™i din studiu, s-a observat aceeaÈ™i scădere a temperaturii de-a lungul timpului.

Una dintre întrebări este de ce temperatura corporală a scăzut, atât pentru americani cât È™i pentru „tsimani”. Potrivit unuia dintre răspunsuri, scăderea s-ar putea datora creÈ™terii calității serviciilor de sănătate È™i a reducerii ratei infecÈ›iilor latente. TotuÈ™i, deÈ™i sănătatea oamenilor s-a îmbunătățit în ultimele decenii, infecÈ›iile încă sunt răspândite în zonele rurale ale Boliviei. Rezultatele studiului sugerează că doar reducerea infecÈ›iilor nu poate explica scăderea temperaturii corporale.

De asemenea, o altă explicaÈ›ie ar fi faptul că persoanele din ziua de astăzi sunt într-o stare mai bună de sănătate, ceea ce ar însemna un efort mai mic al organismului împotriva infecÈ›iilor. Mai mult, rezultatele s-ar datora accesului mai facil la antibioterapie È™i alte tratamente, care ar scurta evoluÈ›ia infecÈ›iei.

Cercetătorii au observat că existenÈ›a unei infecÈ›ii respiratorii la începutul studiului determina o temperatura corporală mai crescută decât dacă aceeaÈ™i infecÈ›ie ar fi apărut mai recent.

De asemenea, este posibil ca o creÈ™terii a utilizării medicamentelelor antiinflamatoare, precum ibuprofen să reducă inflamaÈ›ia. TotuÈ™i, cercetătorii au descoperit că scăderea temperaturii corporale a persistat È™i atunci când analiza a fost ajustată pentru biomarkerii de inflamaÈ›ie.

O altă variantă ar fi că organismul nostru nu trebuie să mai muncească aÈ™a de tare pentru a regla temperatura internă, datorită aerului condiÈ›ionat pe timpul verii È™i a sistemelor de încălzire pe timpul iernii. Chiar dacă temperatura corporală la „tsimani” este influenÈ›ată de momentul anului È™i de vreme, ei nu au ajuns la etapa în care să utilizeze tehnologie avansată pentru a se încălzi. TotuÈ™i, accesul lor la pături È™i haine a crescut în ultimii ani.

Temperatura este un semn vital care indică ce se întâmplă la nivel fiziologic în organism. Deoarece nu există o temperatură normală universal valabilă, este puÈ›in probabil că rezultatele studiului să influenÈ›eze medicii clinicieni. Chiar dacă temperatura normală este acceptată că fiind 37°C, majoritatea medicilor recunosc că aceasta variază în cadrul unor intervale. Spre exemplu, de-a lungul zilei, ea poate varia cu mai mult de 1 grad Fahrenheit, fiind mai scăzută dimineață devreme È™i mai crescută seara târziu. De asemenea, ea diferă în timpul menstruaÈ›iei È™i după efort fizic È™i tinde să scadă o dată cu înaintarea în vârstă.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 29-09-2024 | creare: 17-11-2020 | Vizite: 896
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Temperatura ideală pentru organismul uman
  • Temperatura corporală a înregistrat o scădere în ultimele două secole
  • Posibilă legătură între temperatura corpului È™i depresie
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum