Tehnologia ce restabilește simțul tactil în cazul nervilor afectați ca urmare a unor leziuni
Cercetătorii au realizat un senzor care poate fi implantat oriunde în corp-de exemplu, sub vârful unui deget tăiat. Senzorul este conectat la alt nerv care funcționează normal și restabilește simțul tactil al nervului lezat. Dispozitivul este alcătuit dintr-un material biocompatibil și nu necesită electricitate, cabluri sau baterii.
Tehnologia de ultimă oră realizată la Universitatea Tel Aviv aduce speranță persoanelor care și-au pierdut simțul tactil la nivelul nervilor unui membru amputat sau lezat. Senzorul se activează de fiecare dată când membrul atinge un obiect și conduce curent electric la un nerv funcțional, ceea ce produce senzația tactilă. Cercetătorii menționează că tehnologia este testată, sigură și că poate fi folosită oriunde în corpul uman odată ce studiile clinice se vor încheia.
În ultimii ani, domeniul protezelor neuronale a cunoscut un progres promițător pentru a îmbunătăți viețile celor care și-au pierdut simțul tactil prin implantarea de senzori în locul nervilor afectați. Însă această tehnologie are numeroase dezavantaje, precum modul complex de fabricare și utilizare sau necesitatea unei surse externe de curent.
De această dată s-a folosit un dispozitiv bazat pe tehnologia de ultimă generație numit nanogenerator triboelectric pentru a se efectua teste pe animale. Senzorul nu necesită o implantare complexă, iar de fiecare dată când detectează o frecare acesta se încarcă, ceea ce elimină necesitatea unei surse externe de curent.
Dispozitivul este format din 2 plăci cu laturile mai mici de jumătate de centimetru. Când ele vin în contact una cu cealaltă, se produce o sarcină electrică ce se transmite apoi la un nerv funcțional.
Când degetul afectat atinge un obiect, atingerea generează o tensiune corespunzătoare presiunii aplicată pe dispozitiv, exact ca în cazul simțului tactil normal.
Dr. Maoz menționeză că inițial senzorul a fost testat în laborator (cu mai mult de jumătate de milion de atingeri ale degetelor), iar apoi a fost implantat în picioarele unor animale. Acestea au prezentat un mers normal, iar dispozitivul le-a permis să răspundă la diverși stimuli senzoriali.
Implantul va fi testat la un moment dat pe degete ale persoanelor care și-au pierdut simțul tactil. Restabilirea acestui simț va îmbunătăți semnificativ abilitățile și calitatea vieții pacienților, aceștia putând detecta diverse pericole (zdrobire, ardere, îngheț).
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni