Suplimentele de vitamina D pot reduce riscul cardiovascular la persoanele în vârstă

Suplimentele de vitamina D pot reduce riscul cardiovascular la persoanele în vârstă

©

Autor:

Suplimentele de vitamina D pot reduce riscul cardiovascular la persoanele în vârstă

Suplimentele de vitamina D pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul miocardic, la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, arată un studiu clinic publicat astăzi în jurnalul The BMJ.
Cercetătorii subliniază că diferenÈ›a absolută a riscului este mică, dar menÈ›ionează că acesta este cel mai mare studiu de acest gen realizat până în prezent È™i este necesară o evaluare suplimentară, în special la persoanele care iau statine sau alte medicamente pentru bolile cardiovasculare.


Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă un termen general pentru afecÈ›iunile care afectează inima sau vasele de sânge È™i sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Evenimente precum atacurile de cord È™i accidentele vasculare cerebrale sunt în creÈ™tere pe măsură ce populaÈ›ia îmbătrâneÈ™te È™i bolile cronice devin mai comune.

Studiile observaÈ›ionale au arătat în mod constant o legătură între nivelurile de vitamina D È™i riscul de BCV, dar studiile controlate randomizate nu au găsit dovezi că suplimentele de vitamina D previn evenimentele cardiovasculare, probabil din cauza diferenÈ›elor în designul studiilor care pot afecta rezultatele.
Pentru a aborda această incertitudine, cercetătorii din Australia au investigat dacă suplimentarea adulÈ›ilor în vârstă cu doze lunare de vitamina D modifică rata evenimentelor cardiovasculare majore.
Studiul lor, numit D-Health, a fost realizat în perioada 2014-2020 È™i a implicat 21.315 de australieni cu vârste între 60 È™i 84 de ani, care au primit în mod aleatoriu o capsulă de 60.000 UI de vitamina D (10.662 de participanÈ›i) sau un placebo (10.653 de participanÈ›i), administrat oral la începutul fiecărei luni, timp de până la 5 ani.


Participanții cu antecedente de niveluri ridicate de calciu (hipercalcemie), glandă tiroidă hiperactivă (hiperparatiroidism), pietre la rinichi, oase moi (osteomalacie), sarkoidoză (o boală inflamatorie) sau cei care lua deja mai mult de 500 UI/zi de vitamina D au fost excluși.
Datele privind internările în spital È™i decesele au fost utilizate pentru identificarea evenimentelor cardiovasculare majore, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale È™i revascularizare coronariană (tratament pentru restabilirea fluxului normal de sânge către inimă).
Durata medie a tratamentului a fost de 5 ani, iar peste 80% dintre participanți au declarat că au luat cel puțin 80% din comprimatele studiului.


În timpul studiului au avut loc 1.336 de evenimente cardiovasculare majore (6.6% în grupul care a primit placebo È™i 6% în grupul care a primit vitamina D).
Rata evenimentelor cardiovasculare majore a fost cu 9% mai mică în grupul care a primit vitamina D în comparaÈ›ie cu grupul care a primit placebo (echivalentul a 5,8 evenimente mai puÈ›in la 1.000 de participanÈ›i).
Rata atacurilor de cord a fost cu 19% mai mică, iar rata revascularizării coronariene a fost cu 11% mai mică în grupul care a primit vitamina D, dar nu a existat o diferență în rata accidentelor vasculare cerebrale între cele două grupuri.
A existat o observaÈ›ie a unui efect mai puternic la cei care au folosit statine sau alte medicamente pentru bolile cardiovasculare la începutul studiului, dar cercetătorii spun că aceste rezultate nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.


Cercetătorii recunosc că poate exista o subestimare a evenimentelor È™i spun că rezultatele nu se pot aplica altor populaÈ›ii, în special celor în care o proporÈ›ie mai mare de persoane au deficit de vitamina D. Cu toate acestea, acesta a fost un studiu amplu, cu o retentie È™i o aderență extrem de ridicate, È™i cu date aproape complete privind evenimentele cardiovasculare È™i mortalitatea.
Prin urmare, ei spun că descoperirile lor sugerează că suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore.


Data actualizare: 29-06-2023 | creare: 29-06-2023 | Vizite: 329
Bibliografie
Thompson, B., et al. (2023) Vitamin D supplementation and major cardiovascular events: D-Health randomised controlled trial.
BMJ.
doi.org/10.1136/bmj-2023-075230.
https://www.bmj.com/content/381/bmj-2023-075230
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • DeficienÈ›a de vitamina D în sarcină poate creÈ™te riscul de scleroză multiplă la copii
  • Dieta sau activitatea fizică protejează sănătatea cardiovasculară?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum