Consumul regulat de ulei de pește ar putea face mai mult rău decât bine la persoanele sănătoase
©
Autor: Airinei Camelia
Uleiul de pește, o sursă bogată în acizi grași omega 3, este recomandat frecvent pentru prevenția bolilor cardiovasculare, însă eficacitatea sa a rămas neconcludentă. Un studiu pe termen lung și de amploare, publicat în jurnalul BMJ Medicine, a investigat efectele consumului regulat de suplimente cu ulei de pește asupra sănătății cardiovasculare.
Studiul a implicat 415.737 de participanți din UK Biobank, cu vârste între 40 și 69 de ani, urmăriți din 2006 până la sfârșitul lui martie 2021. Aproximativ o treime dintre aceștia au raportat utilizarea regulată a suplimentelor cu ulei de pește. Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de aproape 12 ani, cercetătorii au evaluat asocierea dintre consumul de suplimente cu ulei de pește și apariția noilor cazuri de fibrilație atrială, infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și deces din orice cauză.
Rezultatele au indicat că, pentru persoanele fără boli cardiovasculare cunoscute la începutul studiului, consumul regulat de suplimente cu ulei de pește a fost asociat cu un risc crescut cu 13% de a dezvolta fibrilație atrială și cu 5% de a suferi un accident vascular cerebral. În schimb, pentru cei care prezentau deja boli cardiovasculare, utilizarea regulată a suplimentelor a fost asociată cu un risc cu 15% mai mic de progresie de la fibrilație atrială la infarct miocardic și cu 9% mai mic de progresie de la insuficiență cardiacă la deces.
Analiza suplimentară a arătat că vârsta, sexul, fumatul, consumul de pește non-uleios, hipertensiunea arterială și utilizarea de statine și medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale modifică aceste asociații. Efectul protector al suplimentelor a fost mai pronunțat la bărbați și la persoanele în vârstă, reducând riscul de deces cu 7%, respectiv 11%.
Deși acesta este un studiu observațional și nu poate stabili factori cauzali, concluziile sugerează că rolul suplimentelor cu ulei de pește poate varia în funcție de stadiul bolii cardiovasculare la momentul inițierii consumului. Astfel, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismele precise prin care suplimentele cu ulei de pește influențează dezvoltarea și prognosticul evenimentelor cardiovasculare.
sursa: News Medical
Studiul a implicat 415.737 de participanți din UK Biobank, cu vârste între 40 și 69 de ani, urmăriți din 2006 până la sfârșitul lui martie 2021. Aproximativ o treime dintre aceștia au raportat utilizarea regulată a suplimentelor cu ulei de pește. Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de aproape 12 ani, cercetătorii au evaluat asocierea dintre consumul de suplimente cu ulei de pește și apariția noilor cazuri de fibrilație atrială, infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și deces din orice cauză.
Rezultatele au indicat că, pentru persoanele fără boli cardiovasculare cunoscute la începutul studiului, consumul regulat de suplimente cu ulei de pește a fost asociat cu un risc crescut cu 13% de a dezvolta fibrilație atrială și cu 5% de a suferi un accident vascular cerebral. În schimb, pentru cei care prezentau deja boli cardiovasculare, utilizarea regulată a suplimentelor a fost asociată cu un risc cu 15% mai mic de progresie de la fibrilație atrială la infarct miocardic și cu 9% mai mic de progresie de la insuficiență cardiacă la deces.
Analiza suplimentară a arătat că vârsta, sexul, fumatul, consumul de pește non-uleios, hipertensiunea arterială și utilizarea de statine și medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale modifică aceste asociații. Efectul protector al suplimentelor a fost mai pronunțat la bărbați și la persoanele în vârstă, reducând riscul de deces cu 7%, respectiv 11%.
Deși acesta este un studiu observațional și nu poate stabili factori cauzali, concluziile sugerează că rolul suplimentelor cu ulei de pește poate varia în funcție de stadiul bolii cardiovasculare la momentul inițierii consumului. Astfel, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismele precise prin care suplimentele cu ulei de pește influențează dezvoltarea și prognosticul evenimentelor cardiovasculare.
sursa: News Medical
Data actualizare: 23-05-2024 | creare: 23-05-2024 | Vizite: 356
Bibliografie
Regular use of fish oil supplements linked to increased heart disease risk in healthy individuals, link: https://www.news-medical.net/news/20240521/Regular-use-of-fish-oil-supplements-linked-to-increased-heart-disease-risk-in-healthy-individuals.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Riscul de boli coronariene mai mare la persoanele scunde
- Orele de somn sunt un potențial factor de risc independent pentru afecțiunile cardiovasculare
- Utilizatorii de țigarete electronice sunt mai predispuși la insuficiență cardiacă
- Medicamentele psihotrope, utilizate frecvent de pacienții cu boli cardiovasculare, pot crește riscul acestora de deces prematur
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ulei de peste (omega 3) de la ce varsta?
- Omega 3(uleiul de peste)
- Ulei de peste, tinut la cald cateva ore.Are ceva?
- Ulei de peste contraindicat vara?
- Uleiul de peste ajuta copiii cu autism ?