Intervenții dietetice pentru boala Alzheimer - cât de eficiente sunt ciupercile?
©
Autor: Airinei Camelia

Boala Alzheimer se caracterizează prin degenerarea celulelor creierului și a conexiunilor lor, ceea ce duce la declinul memoriei și la afectarea cognitivă. În timp ce cercetările asupra mecanismelor de bază ale bolii sunt în curs de desfășurare, studiul subliniază impactul alegerilor dietei și stilului de viață asupra manifestării și gestionării bolii.
Studiul a discutat influența comportamentelor de sănătate și a modificărilor dietetice asupra prevalenței bolii Alzheimer, citând exemple precum dieta mediteraneană și postul intermitent. Acesta a subliniat importanța consumului de alimente sănătoase, bogate în compuși bioactivi care promovează sănătatea cognitivă. Cercetarea a examinat, de asemenea, potențialele beneficii ale consumului de ciuperci asupra afecțiunii.
Ciupercile, cunoscute pentru proprietățile lor nutritive și medicinale, au fost asociate cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv cu neuroprotecția. Studiul a citat studii de cohortă care demonstrează că consumul regulat de ciuperci, chiar și în cantități modeste, este legat de un risc scăzut de demență. Mai exact, extractele și compușii din ciuperci, cum ar fi ciuperca cu coamă de leu, s-au arătat promițătoare în inversarea deficitelor cognitive atât în studiile pe animale, cât și pe oameni.
Studiul a analizat componentele specifice ale ciupercilor care contribuie la potențialele lor efecte neuroprotectoare, inclusiv polizaharide, terpenoide, proteine, lipide și compuși fenolici. S-a demonstrat că acești compuși au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care sunt cruciale în combaterea neurodegenerării și a inflamației creierului asociate cu Alzheimer.
Autorii au subliniat potențialul încorporării ciupercilor și a compușilor lor bioactivi în terapii și intervenții pentru Alzheimer, precum și o schimbare către utilizarea alternativelor naturale și nutritive la compușii sintetici convenționali, cu scopul de a îmbunătăți prevenirea și tratamentul bolii Alzheimer.
În concluzie, sinteza studiului a literaturii existente sugerează că ciupercile, cu compușii lor bioactivi unici, au potențialul de a juca un rol semnificativ în întârzierea sau atenuarea efectelor bolii Alzheimer. Cercetarea subliniază importanța alegerilor dietetice și a factorilor stilului de viață în gestionarea și prevenirea acestei afecțiuni neurodegenerative.
sursa: News Medical
foto: New Africa/Shutterstock.com
Data actualizare: 11-08-2023 | creare: 11-08-2023 | Vizite: 540
Bibliografie
Are mushrooms an effective early dietary intervention for Alzheimer’s Disease?, link: https://www.news-medical.net/news/20230809/Are-mushrooms-an-effective-early-dietary-intervention-for-Alzheimere28099s-Disease.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Emoții ca frica și iubirea nu sunt limitate la o singură regiune din creier
- Amintirile nu sunt doar în creier - celulele rinichilor și ale țesutului nervos învață și își fac amintiri
- Noi perspective în înțelegerea și tratarea afaziei progresive primare prin telemedicină
- Tonurile binaurale pot afecta negativ performanța cognitivă
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni