Suplimentele de vitamina D ar putea fi ineficiente și chiar dăunătoare, conform studiilor

Suplimentele de vitamina D ar putea fi ineficiente și chiar dăunătoare, conform studiilor

©

Autor:

Suplimentele de vitamina D ar putea fi ineficiente și chiar dăunătoare, conform studiilor
Numeroase persoane apelează la suplimentele de vitamina D la recomandarea medicului sau nu, în special persoanele cu osteoporoză sau alte afecÈ›iuni ale sistemului osos. Aceste suplimente sunt folosite pentru prevenirea fracturilor È™i îmbunătățirea rezistenÈ›ei musculare, pentru întărirea sistemului imunitar în sezonul rece sau pur È™i simplu pentru menÈ›inerea sănătății.

Mai multe studii recente contrazic această teorie, sugerând că suplimentele nu prezintă eficiență, ba chiar pot creÈ™te riscul de a dezvolta cancer sau afecÈ›iuni cardiovasculare. Conform acestor studii, niciun supliment nu a prezentat beneficii asupra persoanelor sănătoase, fără afecÈ›iuni severe. ExcepÈ›ii rare au fost întâlnite în cazul luteinei pentru degenerarea maculară, o cauză principală a orbirii.

Conform cercetătorilor, doza zilnică necesară de vitamina D poate fi asigurată din expunerea moderată la soare È™i dintr-o alimentaÈ›ie corespunzătoare, în timp ce reprezentanÈ›ii industriei producătoare de suplimente susÈ›in faptul că acestea nu ar asigura o cantitate suficientă pentru prevenirea fracturilor È™i a căderilor.

O meta-analiză publicată în Jurnalul Medical Britanic (2014) a arătat că nu poate fi demonstrată eficienÈ›a suplimentelor cu vitamina D. Datele arată că nivelul crescut de vitamina D din organism este irelevant pentru prezenÈ›a anumitor boli.

În timp ce majoritatea studiilor au prezentat ineficienÈ›a vitaminei D, un studiu publicat în JAMA Internal Medicine privind relaÈ›ia dintre această vitamină È™i riscul de fracturi osoase (2015) sugerează că suplimentele au prezentat rezultate minime comparativ cu tratamentul placebo sau exerciÈ›iile zilnice È™i chiar au crescut riscul de fracturi cu până la 20-30%.

Vitamina D este sintetizată cu ajutorul luminii solare sau este metabolizată din alimente. Aportul de vitamina D trebuie adus din expunerea moderată la soare È™i din alimente (somon, lapte, ouă, ciuperci, ton, suc de portocale etc.), fiind suficient pentru 99% dintre persoane. O cantitate adiÈ›ională de vitamina D din suplimente poate cauza reacÈ›ii metabolice È™i modificări în procesele imunologice, însă sunt necesare studii suplimentare în acest sens.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 10-02-2019 | creare: 08-02-2016 | Vizite: 5304
Bibliografie
Vitamin D supplements are not effective, and could be dangerous, studies find, link: https://www.sciencealert.com/vitamin-d-tablets-may-be-worse-for-you-then-nothing-at-all
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • DeficienÈ›a de vitamina D în sarcină poate creÈ™te riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină È™i dificultățile de învățare la copii
  • Suplimentele alimentare È™i cele din plante cauzează 20% din cazurile de hepatotoxicitate în SUA
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum