Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
Suplimentele cu ulei de pește, bogate în acizi grași esențiali Omega-3, sunt frecvent indicate și eficiente la pacienții care au suferit un infarct miocardic pentru a preveni apariția, respectiv decesul din cauza unui alt eveniment cardiovascular. Nu există însă suficiente dovezi care să susțină utilizarea clinică a unor astfel de suplimente pentru a preveni instalarea afecțiunilor cardiovasculare în rândul populației generale. Acestea sunt concluziile formulate de Asociația Americană a Inimii (American Heart Association, AHA).
„În momentul de față nu putem recomanda suplimentarea cu acizi grași Omega-3 din ulei de pește în prevenția primară a bolilor cardiovasculare,” afirmă David Siscovick, autorul celei mai recente publicații din jurnalul Circulation. „Persoanele din populația generală care urmează o astfel de suplimentare o fac fără a beneficia de suportul științific în ceea ce privește rolul lor în prevenția infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral , a insuficienței cardiace și în cele din urmă a decesului din aceste de cauze, în absența unui diagnostic de boală cardiovasculară.”
Studiul a analizat impactul clinic al administrării suplimentelor de Omega-3 (acizii eicosapentaenoic – EPA și docosahexaenoic – DHA, prezenți în cantități semnificative în uleiul de pește) asupra riscului cardiovascular și a consecințelor infarctului miocardic, ale accidentului vascular cerebral, fibrilației atriale, respectiv ale insuficienței cardiace. Au fost supuse rigorilor științiifice 2 studii publicate înainte de 2002 și alte 13 trial-uri clinice randomizate publicate după această dată, cuprinse sub forma unei meta-analize.
Rezultatele meta-analizei au evidențiat beneficiile suplimentării cu doze mici de acizi Omega-3 la pacienții cu insuficiență cardiacă, reducând rata spitalizărilor cu 9%.
De asemenea, s-a apreciat că o doză de circa 1000 mg/zi acizi grași Omega-3 din suplimente, incluse în tratamentul post-infarct miocardic cu sau fără insuficență cardiacă a arătat o reducere modestă a evenimentelor cardiovasculare acute și a mortalității prin boli coronariene.
Trebuie avut în vedere faptul că aceste studii s-au concentrat asupra efectelor suplimentelor de acizi grași Omega 3 în prevenția bolilor cardiovasculare și nu au luat în considerare efectele pozitive ale consumului de pește, sursa dietetică de Omega 3.
Sursa: Medical Xpress
„În momentul de față nu putem recomanda suplimentarea cu acizi grași Omega-3 din ulei de pește în prevenția primară a bolilor cardiovasculare,” afirmă David Siscovick, autorul celei mai recente publicații din jurnalul Circulation. „Persoanele din populația generală care urmează o astfel de suplimentare o fac fără a beneficia de suportul științific în ceea ce privește rolul lor în prevenția infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral , a insuficienței cardiace și în cele din urmă a decesului din aceste de cauze, în absența unui diagnostic de boală cardiovasculară.”
Studiul a analizat impactul clinic al administrării suplimentelor de Omega-3 (acizii eicosapentaenoic – EPA și docosahexaenoic – DHA, prezenți în cantități semnificative în uleiul de pește) asupra riscului cardiovascular și a consecințelor infarctului miocardic, ale accidentului vascular cerebral, fibrilației atriale, respectiv ale insuficienței cardiace. Au fost supuse rigorilor științiifice 2 studii publicate înainte de 2002 și alte 13 trial-uri clinice randomizate publicate după această dată, cuprinse sub forma unei meta-analize.
Rezultatele meta-analizei au evidențiat beneficiile suplimentării cu doze mici de acizi Omega-3 la pacienții cu insuficiență cardiacă, reducând rata spitalizărilor cu 9%.
De asemenea, s-a apreciat că o doză de circa 1000 mg/zi acizi grași Omega-3 din suplimente, incluse în tratamentul post-infarct miocardic cu sau fără insuficență cardiacă a arătat o reducere modestă a evenimentelor cardiovasculare acute și a mortalității prin boli coronariene.
Trebuie avut în vedere faptul că aceste studii s-au concentrat asupra efectelor suplimentelor de acizi grași Omega 3 în prevenția bolilor cardiovasculare și nu au luat în considerare efectele pozitive ale consumului de pește, sursa dietetică de Omega 3.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 21-03-2017 | creare: 21-03-2017 | Vizite: 2289
Bibliografie
Fish oil supplements may help prevent death after MI but lack evidence of CV benefit for general population, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-fish-oil-supplements-death-mi.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nou dispozitiv ar putea fi folosit pentru a reduce simptomele pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată
- Efectul statinelor, îmbunătățit cu ajutorul unui nou medicament potențial
- Tehnica mindfulness poate ajuta la reducerea și ulterior la menținerea sub control a tensiunii arteriale
- Consumul regulat de probiotice ar putea îmbunătăți presiunea sangvină (meta-analiză)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ulei de peste (omega 3) de la ce varsta?
- Omega 3(uleiul de peste)
- Omega 3 chiar ajuta la creier?
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?