Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală

„În momentul de față nu putem recomanda suplimentarea cu acizi grași Omega-3 din ulei de pește în prevenția primară a bolilor cardiovasculare,” afirmă David Siscovick, autorul celei mai recente publicații din jurnalul Circulation. „Persoanele din populația generală care urmează o astfel de suplimentare o fac fără a beneficia de suportul științific în ceea ce privește rolul lor în prevenția infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral , a insuficienței cardiace și în cele din urmă a decesului din aceste de cauze, în absența unui diagnostic de boală cardiovasculară.”
Studiul a analizat impactul clinic al administrării suplimentelor de Omega-3 (acizii eicosapentaenoic – EPA și docosahexaenoic – DHA, prezenți în cantități semnificative în uleiul de pește) asupra riscului cardiovascular și a consecințelor infarctului miocardic, ale accidentului vascular cerebral, fibrilației atriale, respectiv ale insuficienței cardiace. Au fost supuse rigorilor științiifice 2 studii publicate înainte de 2002 și alte 13 trial-uri clinice randomizate publicate după această dată, cuprinse sub forma unei meta-analize.
Rezultatele meta-analizei au evidențiat beneficiile suplimentării cu doze mici de acizi Omega-3 la pacienții cu insuficiență cardiacă, reducând rata spitalizărilor cu 9%.
De asemenea, s-a apreciat că o doză de circa 1000 mg/zi acizi grași Omega-3 din suplimente, incluse în tratamentul post-infarct miocardic cu sau fără insuficență cardiacă a arătat o reducere modestă a evenimentelor cardiovasculare acute și a mortalității prin boli coronariene.
Trebuie avut în vedere faptul că aceste studii s-au concentrat asupra efectelor suplimentelor de acizi grași Omega 3 în prevenția bolilor cardiovasculare și nu au luat în considerare efectele pozitive ale consumului de pește, sursa dietetică de Omega 3.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 21-03-2017 | creare: 21-03-2017 | Vizite: 2307
Bibliografie
Fish oil supplements may help prevent death after MI but lack evidence of CV benefit for general population, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-fish-oil-supplements-death-mi.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de pește și riscul de boli cardiovasculare (meta-analiză)
- Hipertensiunea arterială la vârsta mijlocie se corelează cu leziuni cerebrale mai târziu în viață
- Utilizatorii de țigarete electronice sunt mai predispuși la insuficiență cardiacă
- Consumul zilnic moderat de cafea și ceai este asociat cu risc redus de demență la hipertensivi
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Omega 3
- Omega 3 chiar ajuta la creier?
- Infarct miocardic
- Ulei de peste, tinut la cald cateva ore.Are ceva?
- Uleiul de peste ajuta copiii cu autism ?