Consumul zilnic moderat de cafea și ceai este asociat cu risc redus de demență la hipertensivi

Consumul zilnic moderat de cafea și ceai este asociat cu risc redus de demență la hipertensivi

©

Autor:

Consumul zilnic moderat de cafea și ceai este asociat cu risc redus de demență la hipertensivi
În cadrul unui studiu recent publicat în Scientific Reports, cercetătorii au investigat asocierea dintre consumul de cafea È™i ceai È™i riscul de a dezvolta demență în rândul persoanelor cu hipertensiune, folosind date de la 453.913 participanÈ›i din Biobanca Regatului Unit.
Studiul a relevat că hipertensiunea, care afectează o treime din adulÈ›ii la nivel global È™i este legată de un risc crescut de demență, inclusiv Alzheimer, poate reduce incidenÈ›a cazurilor de demență prin controlul adecvat al acesteia. Cafeaua È™i ceaiul, conÈ›inând cafeină È™i acid clorogenic, ar putea oferi protecÈ›ie neurologică È™i reduce inflamaÈ›ia, contribuind astfel la prevenirea demenÈ›ei.

Analiza a inclus participanÈ›i urmăriÈ›i în medie timp de 15,12 ani, 54,62% dintre aceÈ™tia prezentând hipertensiune. Rezultatele au indicat că persoanele hipertensive aveau un risc mai mare de a dezvolta demență de orice tip, boala Alzheimer È™i demenÈ›a vasculară. Consumul de 0,5 până la 1 ceaÈ™că de cafea zilnic a fost asociat cu cel mai scăzut risc de demență de orice cauză în rândul hipertensivilor.

Consumul de ceai, în special 4-5 căni pe zi, a fost legat de un risc redus de demență de orice cauză pentru această grupă. Interesant, consumul combinat de cafea È™i ceai a fost asociat cu un risc redus de demență È™i boala Alzheimer în rândul celor cu hipertensiune. De asemenea, consumul de cafea măcinată (nu decofeinizată) a fost legat de un risc mai scăzut de demență de orice tip È™i demență vasculară, atât pentru persoanele hipertensive, cât È™i pentru cele non-hipertensive.

Studiul nu a găsit o legătură semnificativă între temperatura băuturilor calde È™i riscul de demență, È™i nici între aportul de cafeină È™i riscul de boala Alzheimer sau demență vasculară în rândul persoanelor non-hipertensive.

În concluzie, cercetarea sugerează o asociere semnificativă între consumul moderat de cafea È™i ceai È™i un risc redus de demență în rândul persoanelor cu hipertensiune, punând în lumină potenÈ›ialul acestor băuturi ca factori de protecÈ›ie în managementul riscului de demență.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-09-2024 | creare: 16-09-2024 | Vizite: 165
Bibliografie
Coffee and tea may lower dementia risk in hypertensives, link: https://www.news-medical.net/news/20240912/Coffee-and-tea-may-lower-dementia-risk-in-hypertensives.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de cafea ar putea reduce riscul de scleroză multiplă
  • După trei nopÈ›i de somn insuficient, cofeina aproape nu mai are efect
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum