Consumul zilnic moderat de cafea și ceai este asociat cu risc redus de demență la hipertensivi
©
Autor: Airinei Camelia
În cadrul unui studiu recent publicat în Scientific Reports, cercetătorii au investigat asocierea dintre consumul de cafea È™i ceai È™i riscul de a dezvolta demență în rândul persoanelor cu hipertensiune, folosind date de la 453.913 participanÈ›i din Biobanca Regatului Unit.
Studiul a relevat că hipertensiunea, care afectează o treime din adulÈ›ii la nivel global È™i este legată de un risc crescut de demență, inclusiv Alzheimer, poate reduce incidenÈ›a cazurilor de demență prin controlul adecvat al acesteia. Cafeaua È™i ceaiul, conÈ›inând cafeină È™i acid clorogenic, ar putea oferi protecÈ›ie neurologică È™i reduce inflamaÈ›ia, contribuind astfel la prevenirea demenÈ›ei.
Analiza a inclus participanÈ›i urmăriÈ›i în medie timp de 15,12 ani, 54,62% dintre aceÈ™tia prezentând hipertensiune. Rezultatele au indicat că persoanele hipertensive aveau un risc mai mare de a dezvolta demență de orice tip, boala Alzheimer È™i demenÈ›a vasculară. Consumul de 0,5 până la 1 ceaÈ™că de cafea zilnic a fost asociat cu cel mai scăzut risc de demență de orice cauză în rândul hipertensivilor.
Consumul de ceai, în special 4-5 căni pe zi, a fost legat de un risc redus de demență de orice cauză pentru această grupă. Interesant, consumul combinat de cafea È™i ceai a fost asociat cu un risc redus de demență È™i boala Alzheimer în rândul celor cu hipertensiune. De asemenea, consumul de cafea măcinată (nu decofeinizată) a fost legat de un risc mai scăzut de demență de orice tip È™i demență vasculară, atât pentru persoanele hipertensive, cât È™i pentru cele non-hipertensive.
Studiul nu a găsit o legătură semnificativă între temperatura băuturilor calde È™i riscul de demență, È™i nici între aportul de cafeină È™i riscul de boala Alzheimer sau demență vasculară în rândul persoanelor non-hipertensive.
În concluzie, cercetarea sugerează o asociere semnificativă între consumul moderat de cafea È™i ceai È™i un risc redus de demență în rândul persoanelor cu hipertensiune, punând în lumină potenÈ›ialul acestor băuturi ca factori de protecÈ›ie în managementul riscului de demență.
sursa: News Medical
Studiul a relevat că hipertensiunea, care afectează o treime din adulÈ›ii la nivel global È™i este legată de un risc crescut de demență, inclusiv Alzheimer, poate reduce incidenÈ›a cazurilor de demență prin controlul adecvat al acesteia. Cafeaua È™i ceaiul, conÈ›inând cafeină È™i acid clorogenic, ar putea oferi protecÈ›ie neurologică È™i reduce inflamaÈ›ia, contribuind astfel la prevenirea demenÈ›ei.
Analiza a inclus participanÈ›i urmăriÈ›i în medie timp de 15,12 ani, 54,62% dintre aceÈ™tia prezentând hipertensiune. Rezultatele au indicat că persoanele hipertensive aveau un risc mai mare de a dezvolta demență de orice tip, boala Alzheimer È™i demenÈ›a vasculară. Consumul de 0,5 până la 1 ceaÈ™că de cafea zilnic a fost asociat cu cel mai scăzut risc de demență de orice cauză în rândul hipertensivilor.
Consumul de ceai, în special 4-5 căni pe zi, a fost legat de un risc redus de demență de orice cauză pentru această grupă. Interesant, consumul combinat de cafea È™i ceai a fost asociat cu un risc redus de demență È™i boala Alzheimer în rândul celor cu hipertensiune. De asemenea, consumul de cafea măcinată (nu decofeinizată) a fost legat de un risc mai scăzut de demență de orice tip È™i demență vasculară, atât pentru persoanele hipertensive, cât È™i pentru cele non-hipertensive.
Studiul nu a găsit o legătură semnificativă între temperatura băuturilor calde È™i riscul de demență, È™i nici între aportul de cafeină È™i riscul de boala Alzheimer sau demență vasculară în rândul persoanelor non-hipertensive.
În concluzie, cercetarea sugerează o asociere semnificativă între consumul moderat de cafea È™i ceai È™i un risc redus de demență în rândul persoanelor cu hipertensiune, punând în lumină potenÈ›ialul acestor băuturi ca factori de protecÈ›ie în managementul riscului de demență.
sursa: News Medical
Data actualizare: 16-09-2024 | creare: 16-09-2024 | Vizite: 165
Bibliografie
Coffee and tea may lower dementia risk in hypertensives, link: https://www.news-medical.net/news/20240912/Coffee-and-tea-may-lower-dementia-risk-in-hypertensives.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Modificările hormonale din timpul menopauzei pot afecta sănătatea sistemului cardiovascular
- Un număr mai mare de pași a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea persoanelor cu insuficiență cardiacă
- Potrivit ultimelor studii, consumul de ciocolată neagră scade riscul de hipertensiune
- Hipertensiunea este tratată mai eficient cu ajutorul intervențiilor de chirurgie bariatrică
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafeaua
- Ceai de tei.Am voie?Sau ce ceaiuri medicinale am voie sa beau?
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei
- Tensiune arteriala