Consumul de pește și riscul de boli cardiovasculare (meta-analiză)
©
Autor: Airinei Camelia
Studiile anterioare au arătat că consumul de pește poate reduce semnificativ incidența și mortalitatea asociată cu bolile cardiovasculare (BCV), însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege efectele diferitelor tipuri de pește și metode de gătit asupra diverselor boli cardiovasculare.
Cercetătorii au efectuat o meta-analiză pentru a evalua impactul consumului de pește asupra rezultatelor bolilor de inimă, folosind o abordare cu efecte aleatoare și aplicând meta-regresii de tip non-liniar pentru a determina curba relației dintre consumul de pește și riscul de BCV.
Din 2.413 înregistrări inițial identificate, 18 studii eligibile au fost analizate, cu un număr total de 1.442.407 de indivizi și 78.805 evenimente de BCV. Consumul ridicat de pește a fost asociat cu o reducere a riscului de BCV cu 8% (RR de 0,9). Meta-regresia a indicat că 50 de grame de pește consumate zilnic reduc semnificativ riscul de BCV cu 9% (RR, 0,9). De asemenea, consumul a două până la trei porții de 150 de grame de pește pe săptămână a redus riscul de BCV cu 8% (RR, 0,9).
Consumul ridicat de pește gras a redus semnificativ riscul de BCV fatal și non-fatal cu 12%, probabil datorită conținutului ridicat de acizi grași polinesaturați omega-3 (PUFA), cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). În contrast, un risc ușor crescut de BCV a fost raportat pentru consumul ridicat de pește prăjit, probabil datorită utilizării uleiurilor vegetale cu un conținut ridicat de acizi grași saturați, cum ar fi uleiul de palmier.
În general, studiul a arătat că consumul de pește poate reduce riscul de BCV fatal și non-fatal. Cu toate acestea, consumul crescut de pește ar putea duce la acumularea de poluanți din apă, cum ar fi mercurul, metalele grele și microplasticile, care pot fi toxice pentru organismul uman. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dezlega asociațiile dintre consumul de pește, bunăstarea umană și poluarea generală a apei.
sursa: News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3
Cercetătorii au efectuat o meta-analiză pentru a evalua impactul consumului de pește asupra rezultatelor bolilor de inimă, folosind o abordare cu efecte aleatoare și aplicând meta-regresii de tip non-liniar pentru a determina curba relației dintre consumul de pește și riscul de BCV.
Din 2.413 înregistrări inițial identificate, 18 studii eligibile au fost analizate, cu un număr total de 1.442.407 de indivizi și 78.805 evenimente de BCV. Consumul ridicat de pește a fost asociat cu o reducere a riscului de BCV cu 8% (RR de 0,9). Meta-regresia a indicat că 50 de grame de pește consumate zilnic reduc semnificativ riscul de BCV cu 9% (RR, 0,9). De asemenea, consumul a două până la trei porții de 150 de grame de pește pe săptămână a redus riscul de BCV cu 8% (RR, 0,9).
Consumul ridicat de pește gras a redus semnificativ riscul de BCV fatal și non-fatal cu 12%, probabil datorită conținutului ridicat de acizi grași polinesaturați omega-3 (PUFA), cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). În contrast, un risc ușor crescut de BCV a fost raportat pentru consumul ridicat de pește prăjit, probabil datorită utilizării uleiurilor vegetale cu un conținut ridicat de acizi grași saturați, cum ar fi uleiul de palmier.
În general, studiul a arătat că consumul de pește poate reduce riscul de BCV fatal și non-fatal. Cu toate acestea, consumul crescut de pește ar putea duce la acumularea de poluanți din apă, cum ar fi mercurul, metalele grele și microplasticile, care pot fi toxice pentru organismul uman. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dezlega asociațiile dintre consumul de pește, bunăstarea umană și poluarea generală a apei.
sursa: News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3
Data actualizare: 02-11-2023 | creare: 02-11-2023 | Vizite: 408
Bibliografie
Eating more fish could reel in heart disease risks, new meta-analysis shows, link: https://www.news-medical.net/news/20231030/Eating-more-fish-could-reel-in-heart-disease-risks-new-meta-analysis-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Utilizarea medicamentelor pentru tensiunea arterială poate duce la o afectare a funcției creierului
- Life's Essential 8 - un instrument de predicție a riscului cardiovascular
- Suplimentarea vitaminei D la persoanele în vârstă reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore
- Medicamentele de slăbire, terapie antihipertensivă eficientă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Os de peste blocat in gat de 2 luni!
- Care sunt pestii slabi?
- SOMONUL-de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie?
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?