Suplimentarea cu fier și mangan - parte din strategia de prevenție a demenței la femei
©
Autor: Airinei Camelia
Medicina modernă a crescut speranța de viață a oamenilor, ceea ce a dus la o manifestare crescândă a condițiilor cronice asociate vârstei, inclusiv boli cardiovasculare, cancere și boli neurodegenerative. Demența, un grup de afecțiuni neurologice caracterizate prin pierderea memoriei și alte tulburări cognitive severe, afectează aproximativ 50 de milioane de persoane la nivel global și se înregistrează 10 milioane de noi cazuri anual.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a explorat relația dintre consumul de minerale și riscul de afectare cognitivă (CI) la vârstnicii din Spania. Utilizând testul Montreal Cognitive Assessment (MoCA), cercetătorii au constatat că peste jumătate din cei 201 participanți au arătat semne de afectare cognitivă. Interesant este faptul că un aport crescut de fier și mangan a fost asociat cu un risc redus de afectare cognitivă la femei, dar nu și la bărbați.
Adesea, patologia demenței începe ca o afecțiune cognitivă ușoară (MCI), identificată printr-o observare subiectivă expertă și comparații obiective cu nivelul anterior de funcționare al pacientului. Studiile arată că peste 50% din pacienții cu MCI progresează către demență în cinci ani de la apariția MCI, motiv pentru care specialiștii consideră MCI ca etapă critică pentru intervenții legate de stilul de viață.
Activitatea fizică, renunțarea la fumat și la consumul de alcool, precum și intervențiile dietetice rămân cele mai studiate intervenții. De exemplu, diete precum dieta mediteraneană, DASH și MIND au fost asociate cu beneficii neurologice.
Studiul subliniază importanța unui consum ridicat de fier și mangan, în special la femei, în protejarea împotriva progresiei MCI și a debutului AD. Nu au fost găsite asocieri între aportul de minerale și funcția cognitivă la bărbați. Studii de intervenție și de urmărire sunt necesare pentru a confirma efectul protector al aportului de fier și mangan asupra CI.
sursa: News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a explorat relația dintre consumul de minerale și riscul de afectare cognitivă (CI) la vârstnicii din Spania. Utilizând testul Montreal Cognitive Assessment (MoCA), cercetătorii au constatat că peste jumătate din cei 201 participanți au arătat semne de afectare cognitivă. Interesant este faptul că un aport crescut de fier și mangan a fost asociat cu un risc redus de afectare cognitivă la femei, dar nu și la bărbați.
Adesea, patologia demenței începe ca o afecțiune cognitivă ușoară (MCI), identificată printr-o observare subiectivă expertă și comparații obiective cu nivelul anterior de funcționare al pacientului. Studiile arată că peste 50% din pacienții cu MCI progresează către demență în cinci ani de la apariția MCI, motiv pentru care specialiștii consideră MCI ca etapă critică pentru intervenții legate de stilul de viață.
Activitatea fizică, renunțarea la fumat și la consumul de alcool, precum și intervențiile dietetice rămân cele mai studiate intervenții. De exemplu, diete precum dieta mediteraneană, DASH și MIND au fost asociate cu beneficii neurologice.
Studiul subliniază importanța unui consum ridicat de fier și mangan, în special la femei, în protejarea împotriva progresiei MCI și a debutului AD. Nu au fost găsite asocieri între aportul de minerale și funcția cognitivă la bărbați. Studii de intervenție și de urmărire sunt necesare pentru a confirma efectul protector al aportului de fier și mangan asupra CI.
sursa: News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3
Data actualizare: 26-10-2023 | creare: 26-10-2023 | Vizite: 385
Bibliografie
Boosting brain health with iron and manganese: A dietary defense against cognitive decline, link: https://www.news-medical.net/news/20231025/Boosting-brain-health-with-iron-and-manganese-A-dietary-defense-against-cognitive-decline.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dietele bogate în nuci pot reduce riscul de fragilitate al femeilor vârstnice
- Cercetătorii au analizat declinul fertilității la femei și modul în care este afectat procesul de îmbătrânire
- Un compus din ceaiul verde a avut rezultate promițătoare în tratarea fibroamelor uterine
- Efectele restricției calorice și intervenției psihologice asupra interacțiunii dintre microbiom și stres la femei
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum