Sulfasalazina în tratamentul bolii inflamatorii intestinale asociate cu spondiloartrită
O descoperire recentă realizată de cercetătorii de la Centrul Jill Roberts pentru Boala Inflamatorie Intestinală dezvăluie modul în care sulfasalazina, un medicament folosit de mult timp în tratamentul bolii inflamatorii intestinale (IBD) și spondiloartritei (SpA), își exercită efectele terapeutice. Publicat în Cell Reports Medicine pe 19 februarie 2024, studiul arată că eficacitatea sulfasalazinei în tratarea IBD-SpA este mediată de modularea activității anumitor bacterii din intestin, oferind o nouă înțelegere asupra modului de acțiune al medicamentului și deschizând calea către noi abordări terapeutice.
Mecanismul de acțiune al sulfasalazinei
Cercetătorii au examinat pacienții cu IBD-SpA tratați cu sulfasalazină și au descoperit că prezența bacteriei intestinale Faecalibacterium prausnitzii joacă un rol cheie în răspunsurile reușite la tratament. S-a determinat că sulfasalazina funcționează prin creșterea producției de butirat de către această bacterie, o moleculă de acid gras cu proprietăți antiinflamatorii. Această descoperire oferă o metodă de identificare a pacienților cu IBD-SpA care sunt susceptibili să răspundă la terapia cu sulfasalazină și sugerează noi abordări terapeutice.
Implicațiile studiului
Această cercetare nu numai că elucidează mecanismul prin care sulfasalazina își exercită efectele benefice asupra pacienților cu IBD-SpA, dar oferă și o bază pentru identificarea pacienților care ar putea beneficia cel mai mult de acest tratament. De asemenea, rezultatele sugerează posibilitatea terapiilor care ar putea adăuga Faecalibacterium prausnitzii în tractul gastrointestinal al pacienților cu IBD și SpA pentru a crește responsivitatea la sulfasalazină. Suplimentele orale de butirat sunt deja populare și gastroenterologii oferă frecvent clisme cu butirat pacienților, dar acestea sunt doar parțial eficace. Dr. Longman suspectează că bacteriile care trăiesc în mucoasa intestinală sunt cele mai bine plasate pentru a livra această moleculă benefică.
Boala inflamatorie intestinală (IBD) și spondiloartrita (SpA)
Boala inflamatorie intestinală reprezintă un grup de afecțiuni inflamatorii ale tractului digestiv, cele mai comune fiind boala Crohn și colita ulcerativă. Spondiloartrita este o formă de artrită care afectează în principal coloana vertebrală și articulațiile pelvine. IBD și SpA adesea coexistă, ceea ce complică managementul și tratamentul ambelor condiții. Studiul prezent oferă o nouă înțelegere a modului în care un tratament clasic, sulfasalazina, poate fi optimizat pentru a oferi beneficii maxime pacienților cu aceste afecțiuni interconectate.
The gut microbiome regulates the clinical efficacy of sulfasalazine therapy for IBD-associated spondyloarthritis.
Cell Reports Medicine. doi.org/10.1016/j.xcrm.2024.101431.
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2666379124000545
Image by Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Efectele suplimentelor de ghimbir asupra inflamației din bolile autoimune
- Efectele antiinflamatorii, analgezice, de îmbunătățire funcțională și condroprotectoare ale Erigeron breviscapus
- Aspirina în doze mici poate reduce răspunsurile inflamatorii în urma restricției de somn
- Mecanismul central al inflamației, decodificat
- Spondiloartropatie seronegativa nediferentiata - tratament
- Operație Pseudopolip inflamator anal- e posibil?
- Poliartrita reumatoida tratata cu sulfasalazina - VSH 90 - schimbare tratament?
- Doresc ajutor!
- Spondiloartropatie seronegativa periferica, gonartroza