Asocierea consumului de carne roșie cu inflamația - care sunt dovezile științifice?

©

Autor:

Asocierea consumului de carne roșie cu inflamația - care sunt dovezile științifice?
Consumul de carne roșie și impactul său asupra inflamației și riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, rămâne un subiect controversat în cercetarea științifică. Dr. Alexis Wood, profesor asociat de pediatrie și nutriție la Baylor College of Medicine și Texas Children's Hospital, și echipa sa au analizat datele transversale provenite din Studiul Multi-Etnic de Ateroscleroză (MESA), care a implicat aproximativ 4.000 de adulți în vârstă. Rezultatele au fost publicate în The American Journal of Clinical Nutrition.
Studiul a utilizat metabolite plasmatice pentru a evalua mai direct legătura dintre dietă și sănătate. Cercetătorii au descoperit că, după ajustarea pentru indicele de masă corporală (BMI), consumul de carne roșie (procesată și neprocesată) nu a fost direct asociat cu markerii inflamatorii, inclusiv cu proteina C-reactivă (CRP), un indicator major al riscului inflamator pentru boli cronice. Aceasta sugerează că greutatea corporală, și nu consumul de carne roșie, ar putea fi principalul factor care conduce la inflamația sistemică.

Wood afirmă că aceste descoperiri nu susțin cercetările observaționale anterioare care legau consumul de carne roșie de inflamație. În plus, menționează că studiile controlate, randomizate sunt necesare pentru a oferi o linie suplimentară de dovezi referitoare la impactul consumului de carne roșie asupra inflamației.

În concluzie, recomandările actuale de limitare a consumului de carne roșie pentru reducerea inflamației nu sunt încă susținute de dovezi științifice solide. Mai multe studii sunt necesare înainte de a formula recomandări nutriționale bazate pe cele mai recente dovezi științifice.

sursa: Science Daily
foto: Baylor College of Medicine

Data actualizare: 30-10-2023 | creare: 30-10-2023 | Vizite: 446
Bibliografie
Is red meat intake linked to inflammation?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231026160623.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au descoperit o nouă modalitate de a stopa inflamația excesivă
  • Inflamația poate fi redusă prin intermediul activității fizice susținute
  • Dieta occidentală poate crește riscul de inflamații
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum