Recentul studiu publicat în jurnalul "Nutrients" oferă o perspectivă interesantă asupra efectelor consumului de suc de portocale 100% natural comparativ cu o băutură aromatizată cu portocale și îndulcită cu zahăr (SSB) asupra emoțiilor, stării de bine fizice și caracteristicilor senzoriale la adulții cu greutate normală.
Contextul studiului
Organizația Mondială a Sănătății recomandă reducerea aportului zilnic de zahăr liber la mai puțin de 10% din aportul total de energie pentru a diminua riscul de obezitate și carii dentare. Această recomandare se bazează pe studii observaționale și nu ia în considerare mecanismele fiziologice care guvernează aceste efecte.
Sursele de zahăr liber și momentul consumului acestora în cadrul meselor influențează modul în care zaharurile suprimă aportul alimentar la adulți. Deși sucurile de fructe 100% naturale sunt alternative bogate în nutrienți comparativ cu fructele întregi, conținând zaharuri naturale, fibre, micronutrienți și compuși bioactivi, există îngrijorări că un aport caloric ridicat din zaharuri libere contribuie la obezitate.
Despre studiu
Au fost recrutați adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani și cu un indice de masă corporală între 18,5 și 24,9 kg/m², dispuși să consume intervențiile studiului. După o triere inițială prin interviu telefonic și o sesiune finală de screening, au fost obținute consimțământul scris și măsurătorile antropometrice ale participanților. Toți participanții eligibili au completat trei sesiuni de testare.
Au fost evaluate aportul alimentar al participanților după un prânz ad libitum cu pizza, consumul de apă înainte și după prânz și cheltuiala energetică de-a lungul zilei. De asemenea, răspunsul glicemic al participanților a fost măsurat la fiecare cinci minute timp de 11 ore.
Rezultate
Toți cei 36 de adulți care au completat studiul au consumat toate băuturile de tratament. Vârsta medie a participanților a fost de 26,8 ± 0,9 ani.
Comparativ cu băutura de portocale, sucul de portocale 100% natural a scăzut aportul alimentar după prânz și aportul caloric total pe parcursul unei zile, cu o reducere de aproximativ 420 kcal după consumul de suc de portocale 100%.
Răspunsul glicemic pe parcursul a 60 de minute a fost mai mare după consumul de suc de portocale 100% și băutura de portocale comparativ cu apa (control), dar a fost mai mic când a fost corectat pentru gramele de carbohidrați disponibili.
Concluzii
Deși studiile anterioare privind efectele zahărului asupra obezității sunt inconsistente, cercetarea actuală evidențiază că sucul de portocale 100% natural ar putea fi benefic, suprimând aportul alimentar și protejând chiar împotriva obezității. Consumul acestuia a rezultat într-o compensație calorică mai mare, un aport caloric total mai mic pe parcursul zilei și niveluri mai scăzute ale glicemiei. Studiul subliniază importanța evaluării efectelor diferitelor băuturi care conțin zahăr. Studii viitoare ar trebui să evalueze robustețea acestor constatări, incluzând grupuri de vârste diferite, cum ar fi adulții mai în vârstă, copiii și adolescenții.