Studiu: genetica poate influența greutatea corporală
©
Autor: Teodorescu Mihai
Definită ca o acumulare excesivă sau anormală de grăsimi, obezitatea a devenit o problemă globală, din cauza incidenÈ›ei în creÈ™tere din ultimii ani. Tot mai mulÈ›i oameni de pe întreg globul sunt clasificaÈ›i ca fiind obezi, rapoartele OMS nefiind deloc favorabile. În Marea Britanie, aproximativ 25% dintre oameni sunt obezi, în timp ce în Statele Unite ale Americii procentul este mult mai mare, de aproximativ 40% din populaÈ›ie. Pentru a putea înÈ›elege mai bine care este mecanismul de apariÈ›ie a obezității È™i pentru a putea descoperi noi strategii de pierdere în greutate a fost nevoie de sute de studii È™i de zeci de mii de ore de cercetare.
Conform unui studiu realizat de către cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie È™i publicat în acest an în revista PLOS Genetics, stilul de viață È™i dieta nu sunt singurele cauze ale creÈ™terii în greutate. Genetica este direct asociată cu obezitatea severă, astfel explicându-se È™i situaÈ›iile în care doi oameni cu acelaÈ™i regim alimentar È™i acelaÈ™i stil de viață au o greutate corporală diferită. MoÅŸtenirea genetică îi poate ajuta pe anumiÈ›i oameni să mănânce mai mult, fără a se îngrășa, obezitatea fiind o condiÈ›ie mult mai complexă decât se credea. În schimb, anumite persoane cu un risc genetic crescut de a deveni obeze pot avea mult mai puÈ›in control asupra greutății lor. Cercetarea dovedeÈ™te faptul că genetica poate să influenÈ›eze greutatea corporală, scăzând sau crescând È™ansele unei persoane de a deveni supraponderală.
În cadrul cercetărilor au fost analizate ADN-urile a aproximativ 14.000 de persoane, grupate în funcÈ›ie de constituÈ›ia fizică. Majoritatea subiecÈ›ilor, 10.433 de oameni, aveau un indice de masă corporală medie, 1.985 erau persoane cu obezitate severă iar 1.622 aveau un indice de masă corporală sub medie. În urma identificării È™i analizei genelor asociate cu un indice de masă corporal scăzut au fost elaborate scoruri de risc genetic pentru fiecare subiect.
Concluzia cercetătorilor a fost aceea că persoanele cu un scor de risc genetic mai mare sunt tocmai cei supraponderali, confirmându-se astfel ipoteza conform căreia genetica creÈ™te riscurile de apariÈ›ie a obezității. Cercetări asemănătoare au fost realizate È™i în trecut, însă în continuare nu este pe deplin cunoscut modul în care gena ar putea să determine creÈ™terea în greutate. Anumite studii au sugerat faptul că implicat ar fi metabolismul.
Sursa: IFLScience
Conform unui studiu realizat de către cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie È™i publicat în acest an în revista PLOS Genetics, stilul de viață È™i dieta nu sunt singurele cauze ale creÈ™terii în greutate. Genetica este direct asociată cu obezitatea severă, astfel explicându-se È™i situaÈ›iile în care doi oameni cu acelaÈ™i regim alimentar È™i acelaÈ™i stil de viață au o greutate corporală diferită. MoÅŸtenirea genetică îi poate ajuta pe anumiÈ›i oameni să mănânce mai mult, fără a se îngrășa, obezitatea fiind o condiÈ›ie mult mai complexă decât se credea. În schimb, anumite persoane cu un risc genetic crescut de a deveni obeze pot avea mult mai puÈ›in control asupra greutății lor. Cercetarea dovedeÈ™te faptul că genetica poate să influenÈ›eze greutatea corporală, scăzând sau crescând È™ansele unei persoane de a deveni supraponderală.
În cadrul cercetărilor au fost analizate ADN-urile a aproximativ 14.000 de persoane, grupate în funcÈ›ie de constituÈ›ia fizică. Majoritatea subiecÈ›ilor, 10.433 de oameni, aveau un indice de masă corporală medie, 1.985 erau persoane cu obezitate severă iar 1.622 aveau un indice de masă corporală sub medie. În urma identificării È™i analizei genelor asociate cu un indice de masă corporal scăzut au fost elaborate scoruri de risc genetic pentru fiecare subiect.
Concluzia cercetătorilor a fost aceea că persoanele cu un scor de risc genetic mai mare sunt tocmai cei supraponderali, confirmându-se astfel ipoteza conform căreia genetica creÈ™te riscurile de apariÈ›ie a obezității. Cercetări asemănătoare au fost realizate È™i în trecut, însă în continuare nu este pe deplin cunoscut modul în care gena ar putea să determine creÈ™terea în greutate. Anumite studii au sugerat faptul că implicat ar fi metabolismul.
Sursa: IFLScience
Data actualizare: 26-01-2020 | creare: 15-04-2019 | Vizite: 970
Bibliografie
New Study Explains How Some People Stay Thin Even If They Eat Like A Horse, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/new-study-explains-how-some-people-stay-thin-even-if-they-eat-like-a-horse ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de zahăr adăugat nu este asociat cu riscul de prediabet, potrivit unui studiu recent
- O scădere în greutate cu câteva kilograme înjumătățește riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2
- Metaboliții, produși și utilizați în timpul proceselor metabolice, ar putea fi folosiți pentru tratarea bolilor metabolice severe
- Efectele băuturilor în cazul persoanelor cu diabet zaharat
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni