Cartofii pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică la persoanele cu diabet zaharat de tip 2
©
Autor: Airinei Camelia
Neda Akhavan, profesor asistent în cadrul Departamentului de Kinesiologie și Științe ale Nutriției de la University of Nevada, Las Vegas (UNLV), a prezentat recent descoperirile sale despre beneficiile cardiovasculare ale consumului de cartofi pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Studiul ei, susținut de Alliance for Potato Research and Education, a implicat 24 de participanți cu diabet de tip 2 controlat medicamentos. Participanții au consumat zilnic un cartof copt cu coajă, pregătit să conțină doar 20 de grame de carbohidrați, timp de 12 săptămâni, în timp ce grupul de control a consumat o porție similară de orez alb.
Rezultatele studiului au arătat o scădere modestă a nivelului de glucoză din sânge la post și îmbunătățiri ale compoziției corporale și circumferinței taliei, precum și o scădere a ritmului cardiac în repaus la cei care au consumat cartofi. Akhavan subliniază că cartofii pot fi integrați în mod sănătos în dieta persoanelor cu diabet de tip 2, recomandând consumul lor cu coajă pentru a beneficia de potasiu și de fibrele de „rezistente la amidon”, care îmbunătățesc controlul glicemic și profilurile lipidice.
Aceste descoperiri sugerează că cartofii sunt o sursă importantă de potasiu și pot fi incluși eficient într-o dietă echilibrată, contribuind la sațietate și la controlul unor afecțiuni cronice. Akhavan plănuiește să extindă acest studiu pentru a include o populație mai mare și mai diversă de participanți și pentru a explora efectele consumului de cartofi în cadrul unui model dietetic mediteranean.
sursa: News Medical
foto: Profesoara de științe ale nutriției UNLV, Neda Akhavan, studiază alimentele care sunt stigmatizate în diete. (Becca Schwartz/UNLV)
Studiul ei, susținut de Alliance for Potato Research and Education, a implicat 24 de participanți cu diabet de tip 2 controlat medicamentos. Participanții au consumat zilnic un cartof copt cu coajă, pregătit să conțină doar 20 de grame de carbohidrați, timp de 12 săptămâni, în timp ce grupul de control a consumat o porție similară de orez alb.
Rezultatele studiului au arătat o scădere modestă a nivelului de glucoză din sânge la post și îmbunătățiri ale compoziției corporale și circumferinței taliei, precum și o scădere a ritmului cardiac în repaus la cei care au consumat cartofi. Akhavan subliniază că cartofii pot fi integrați în mod sănătos în dieta persoanelor cu diabet de tip 2, recomandând consumul lor cu coajă pentru a beneficia de potasiu și de fibrele de „rezistente la amidon”, care îmbunătățesc controlul glicemic și profilurile lipidice.
Aceste descoperiri sugerează că cartofii sunt o sursă importantă de potasiu și pot fi incluși eficient într-o dietă echilibrată, contribuind la sațietate și la controlul unor afecțiuni cronice. Akhavan plănuiește să extindă acest studiu pentru a include o populație mai mare și mai diversă de participanți și pentru a explora efectele consumului de cartofi în cadrul unui model dietetic mediteranean.
sursa: News Medical
foto: Profesoara de științe ale nutriției UNLV, Neda Akhavan, studiază alimentele care sunt stigmatizate în diete. (Becca Schwartz/UNLV)
Data actualizare: 13-08-2024 | creare: 13-08-2024 | Vizite: 155
Bibliografie
How potatoes can improve cardiometabolic health in people with Type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20240809/How-potatoes-can-improve-cardiometabolic-health-in-people-with-Type-2-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum