STUDIU: Fluorochinolonele ar putea crește riscul de afecțiuni acute aortice
Potrivit unui nou studiu publicat în jurnlul BMJ s-a constatat o creștere dramatică a riscului de anevrism sau disecție de aortă la pacienții tratați cu antibiotice din clasa fluorochinolonelor.
Fluorochinolonele sunt antibiotice cu spectru larg de acțiune, fiind recomandatate pentru combaterea a numeroase tipuri de infecții bacteriene. Din clasa flurochinolonelor aurotizate în România fac parte ofloxacina, ciprofloxacina, norfloxacina, pefloxacina, levofloxacina, moxifloxacina. Însă un corp tot mai mare de dovezi științifice sugerează că administrarea lor se asociază cu reacții adverse serioase, inclusiv majorarea chiar de 2 ori a riscului de boli acute aortice și amenințătoare pentru viață [studiul observațional nu a permis stabilirea cauzalității și formularea unor concluzii ferme cu privire la riscul asociat].
Pentru a valida rezultatele stuiilor anterioare, cercetătorii din cadrul Insititutului Karolinska în colaborare cu Universitatea Lund (Suedia) și Instiutul Statens Serum (Danemarca) au analizat datele medicale din registul național de sănătate din Suedia.
În cadrul studiului a fost comparat riscul de anevrism sau disecție de aortă asocait administrării a 360,000 de cicluri de tratament cu fluoroquinolonă cu cel asociat utilizării altor tipuri de antibiotice.
În comparație cu alte antibiotice, administrarea fluorochinolonelor aa fost asociată cu o creștere cu 66% a riscului de anevrism sau disecție de aortă.
Aceste valori se pot traduce drept 82 de cazuri de afecțiuni acute aortice la 1 milion de cicluri de tratament cu fluorochinolone.
Deoarece design-ul studiului nu a permis identificarea unei relații de tip cuză-efecte între utilizarea fluorochinolonelor în tratamentul infecțiilor și majorarea riscului de boli aortice acute, autorii îndeamnă la precauție în interpretarea rezultatelor și desigur la evaluarea cu maximă atenție a raportului risc-beneficiu în cazul recomandării raționale a fluorochinolonelor.
Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor
Ghid pentru pacienți: Prevenirea rezistenței la antibiotice
Sursă: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Infecțiile pot întrării sistemul imunitar, constată cercetări recente
- Un studiu ar putea ajuta la protecția oamenilor și a culturilor împotriva infecțiilor fungice
- Simptome diferite în infecţia cu virusul herpetic ar avea legătură cu variaţii în expresia genelor virale
- Mortalitatea prin sepsis a scăzut dramatic prin implementarea în spital a unei noi proceduri de triaj
- Aorta abdominala
- Alungire aorta
- Dilatatie de aorta ascendenta (6 cm), insuficienta aortica severa, ocluzie de vase coronaroene
- Se poate opera un pacient cu dilatare aortica ascendenta si cu boala renala in stadiul 3A?
- Aorta infundata, bloc ramura stanga complet si angina pentorala
- Aorta cu leziuni ateromatoase