Un nou studiu leagă cadmiul de gripa severă, infecțiile și pneumonia

Un nou studiu leagă cadmiul de gripa severă, infecțiile și pneumonia

©

Autor:

Un nou studiu leagă cadmiul de gripa severă, infecțiile și pneumonia
Conform unui nou studiu, nivelul ridicat de cadmiu, un element chimic care se întâlneÈ™te în È›igări È™i în legumele contaminate, este asociat cu rate mai mari de deces în rândul pacienÈ›ilor cu gripă sau pneumonie È™i pot creÈ™te severitatea COVID-19 È™i a altor virusuri respiratorii.
Profesorul Sung Kyun Park a declarat că studiul lor sugerează că publicul în general, atât fumătorii, cât È™i nefumătorii, ar putea fi expuÈ™i la cantități reduse de cadmiu. Acesta susÈ›ine È™i că expunerea pe termen lung, chiar È™i la niveluri scăzute de cadmiu, ar putea slăbi sistemul nostru imunitar la nivelul plămânilor, iar persoanele cu niveluri ridicate de cadmiu ar putea să nu facă față virusului gripal.

Rezultatul studiului au fost publicate în revista Environmental Health Perspectives.

Profesorul Howard Hu susÈ›ine că asocierile pe care aceÈ™tia le-au făcut trebuie verificate È™i la alte populaÈ›ii È™i, de asemenea, studiate în ceea ce priveÈ™te potenÈ›ialul impact al cadmiului asupra morbidității È™i mortalității legate de COVID-19.

„Corpului uman îi este mlt mai dificil să elimine cadmiul, comparativ cu alte metale toxice, iar prezenÈ›a acestuia în multe alimente nutritive este un semnal că trebuie reduse în continuare sursele de poluare a mediului, care contribuie la prezenÈ›a sa în aer, sol È™i apă.”

La începutul pandemiei s-a observat din datele înregistrate că un procent mare de persoane care mureau din cauza noului coronavirus aveau câteva caracteristici comune-erau bărbaÈ›i, fumători È™i de vârstă înaintată.
Deoarece datele disponibile erau puÈ›ine la acel moment pentru a analiza legătura dintre cadmiu È™i COVID-19, cercetătorii s-au concentrat pe studierea potenÈ›ialei legături între cadmiu È™i ale infecÈ›ii virale: gripa È™i pneumonia.
Au fost analizate datele de la aproximativ 16.000 de pacienÈ›i. Cadmiul a fost măsurat în urină, în primă fază È™i ulterior în sânge. Cercetătorii au analizat nivelurile de cadmiu È™i în rândul nefumătorilor.

După clasificarea în funcÈ›ie de vârstă, sex, rasă/etnie, educaÈ›ie, indice de masă corporală, colesterol seric È™i hipertensiune arterială, oamenii de È™tiință au descoperit că pacienÈ›ii care prezentau niveluri de cadmiu din percentila 80 au fost cu 15% mai predispuÈ™i să moară de gripă sau pneumonie, comparativ cu cei din percentila 20. Dintre nefumători, diferenÈ›a era chiar mai mare, cu un risc de 27% în percentila 80, comparativ cu percentila 20.

Park spune că nu au putut, însă, să analizeze cadmiul în cazul pacienÈ›ilor cu COVID-19, la începutul pandemiei. COVID-19 s-ar putea să nu fie un eveniment unic. Descoperirile lor sugerează că publicul poate fi expus la niveluri reduse de cadimiu atunci când va apărea următoarea pandemie.

Între timp, Park spune că fumătorii ar trebui să renunÈ›e la acest viciu, iar oamenii ar trebui să cunoască principalele surse de cadmiu din alimentaÈ›ia lor: cereale, orez, organe de animale, precum ficatul È™i rinichii, soia.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-10-2022 | creare: 21-12-2020 | Vizite: 681
Bibliografie
New study links cadmium to more severe flu, pneumonia infections, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201216085035.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum