Infecțiile pot întrării sistemul imunitar, constată cercetări recente

©

Autor:

Infecțiile pot întrării sistemul imunitar, constată cercetări recente
Sistemul imunitar al corpului uman slăbește în timp, făcând adulții în vârstă mai susceptibili la infecții. Un studiu recent, ce s-a concentrat asupra modului în care infecția afectează sistemul imunitar, a dus la un rezultat surprinzător care ar putea determina apariția unor noi imunoterapii pentru a preveni bolile și a unor noi moduri de a întări sistemul imunitar îmbătrânit.
Sistemul imunitar folosește celule T, celule albe din sânge cu rol de protecție împotriva agenților patogeni, pentru a lupta împotriva infecțiilor. Cercetări anterioare au descoperit că atât numărul, cât și funcția celulelor T naive, celule cele care nu au răspuns niciodată la o infecție înainte, au fost afectate negativ de îmbătrânire. Prezența unei infecții în organismul uman a fost asociată cu menținerea celulelor T naive de-a lungul timpului, cât și cu o îmbunătățire a funcției acestora. Studiul actual confirmă ipoteza de igienă care spune că a permite copiilor să fie expuși la germeni poate fi benefic pentru ei.

Conform cercetătorilor, una dintre modalitățile prin care organismul reglează creșterea celulelor T naive este prin interleukine, proteine ​​​​care apar în mod natural și care mediază comunicarea între celule. Interleukina 7 (IL-7), în mod specific, joacă un rol important în dezvoltarea și întreținerea celulelor T naive.

Când organismul detectează un invadator străin, celulele T naive sunt puse în acțiune de moleculele complexului major de histocompatibilitate (MHC), un grup de gene de pe suprafața celulelor. În absența infecției, moleculele MHC oferă semnale subtile celulelor T naive, pentru a le menține funcționale. Celulele infectate secretă, de asemenea, molecule de interferon de tip 1, care semnalează răspunsuri imune suplimentare.

„În cazul unei infecții importante, moleculele de interferon de tip 1 fac semnalele MHC și Interleukina 7 mai puternice, mai abundente și mai disponibile pentru celulele T naive. Acest studiu a arătat că o infecție nu numai că menține mai bine numărul de celule T naive, dar le pune într-o stare de vigilență puțin mai mare”, declară autorul studiului, Nikolich-Žugich.

Concret, atunci când sistemul imunitar întâlnește o nouă infecție, cum ar fi SARS-CoV-2 sau o nouă tulpină de gripă, celulele T naive ar putea răspunde mai rapid și ar putea oferi o protecție mai bună.

sursa: Science Daily
foto: healthsciences.arizona.edu/newsroom

Data actualizare: 09-12-2021 | creare: 09-12-2021 | Vizite: 348
Bibliografie
Novel ways to strengthen the aging immune system, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211203151427.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • Imunostimulente de origine naturală
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum