Studiu dezvăluie îmbătrânirea creierului la pacienții cu celule falciforme

Studiu dezvăluie îmbătrânirea creierului la pacienții cu celule falciforme

©

Autor:

Studiu dezvăluie îmbătrânirea creierului la pacienții cu celule falciforme
Anemia cu celule în seceră reprezintă o patologie cronică, asociată cu un risc crescut de leziuni hipoxic-ischemice la nivel cerebral, manifestate în special prin afectări ale funcÈ›iilor executive, vitezei de procesare È™i abilităților È™colare. Studiile de până acum au arătat că, deÈ™i mulÈ›i pacienÈ›i cu anemia cu celule în seceră supravieÈ›uiesc până la vârsta adultă prin screening neonatal È™i prevenÈ›ie a accidentului vascular cerebral (de exemplu, Doppler transcranian), deficitul cognitiv se accentuează odată cu înaintarea în vârstă. Mai mult, există o influență pronunÈ›ată a statutului socioeconomic È™i a nivelului de educaÈ›ie al părinÈ›ilor asupra performanÈ›elor cognitive, independent de existenÈ›a infarctelor silenÈ›ioase sau a accidentelor vasculare cerebrale clinice.
Paralel, studii pe populaÈ›ii fără boli hematologice au indicat că factori precum nivelul de venit (raportat la pragul de sărăcie) influenÈ›ează dezvoltarea cerebrală încă din copilărie È™i adolescență. Recent, s-a pus accentul pe utilizarea unui „model de vârstă cerebrală” estimată prin metode de învățare profundă (deep learning), care corelează caracteristicile structurale obÈ›inute prin imagistică prin rezonanță magnetică (MRI) cu seturi extinse de date aparÈ›inând unor indivizi sănătoÈ™i. Acest model permite calcularea unui „decalaj de vârstă cerebrală”, care poate deveni un biomarker pentru gradul de afectare cerebrală È™i progresia unor boli cronice. Studiul cercetătorilor È™i medicilor de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis aplică acest concept adulÈ›ilor tineri cu È™i fără anemia cu celule în seceră, pentru a explora relaÈ›ia dintre potenÈ›iala îmbătrânire cerebrală accelerată È™i declinul cognitiv.

Metodologia studiului

Au fost înrolaÈ›i 230 de adulÈ›i tineri (≥18 ani) din regiunea St. Louis, dintre care 123 prezentau anemia cu celule în seceră (inclusiv forme cu hemoglobină S-β talasemie, hemoglobină S-C sau infarcte cerebrale în antecedente). Grupul de control a inclus 107 persoane sănătoase de rasă neagră, fără antecedente de boli neurologice sau factori de risc cardiovasculari. S-au colectat date demografice, statut socioeconomic (prin area deprivation index – ADI), istoricul medical È™i valorile hemoglobinei (confirmate prin electroforeză). Persoanele cu anemie cu celule în seceră în tratament cronic cu transfuzie sau cu infarcte silenÈ›ioase au fost incluse, cu excepÈ›ia celor care aveau contraindicaÈ›ii la MRI sau intervenÈ›ii chirurgicale de revascularizare.

ToÈ›i participanÈ›ii au efectuat MRI cerebral la un aparat de 3 Tesla, care a inclus secvenÈ›e T1, FLAIR (fluid-attenuated inversion recovery) È™i angiografie prin rezonanță magnetică (MRA) pentru vasculopatie. Au fost segmentate substanÈ›a cenuÈ™ie È™i cea albă, s-au calculat volumele cerebrale normalizate la dimensiunea craniului È™i au fost identificate infarctele silenÈ›ioase sau stenozele vasculare ≥50%. Pentru caracterizarea microstructurii albe, s-a folosit imagistica prin tensori de difuzie (DTI) È™i s-a extras difuzivitatea medie (MD), un parametru relevant pentru conectivitatea È™i integritatea fibrelor.

Pentru fiecare subiect, s-a estimat vârsta cerebrală È™i s-a calculat decalajul de vârstă cerebrală (brain age gap, BAG) ca diferență între vârsta creierului È™i vârsta cronologică a participantului. O valoare pozitivă (BAG > 0) indică un creier mai „bătrân” decât ar fi normal pentru acea vârstă.

Un subgrup de 147 de persoane (din ambele cohorte) a efectuat teste cognitive standardizate în aceeaÈ™i zi cu investigaÈ›ia MRI. S-au folosit teste din seria NIH Toolbox pentru a obÈ›ine scoruri compozite de funcÈ›ie executivă, funcÈ›ie cristalizată È™i viteză de procesare (corectate pentru vârstă, sex, rasă, etnie È™i educaÈ›ie), plus un scor global de inteligență (WASI-2).

Rezultate

Vârsta cerebrală în anemia cu celule în seceră

  • DeÈ™i grupul cu anemia cu celule în seceră era mai tânăr (medie de 26 de ani) decât grupul de control (medie de 30 de ani), vârsta creierului estimată a fost mai mare la pacienÈ›ii cu anemie cu celule în seceră (mediană 43 de ani) comparativ cu grupul de control (mediană 39 de ani).  
  • Decalajul de vârstă cerebrală (BAG) a fost de aproximativ 14 ani peste vârsta reală la grupul cu anemie cu celule în seceră, față de numai 7 ani în plus la cei din grupul de control. Excluderea pacienÈ›ilor cu infarcte extinse sau vasculopatie severă nu a eliminat această diferență, sugerând că îmbătrânirea cerebrală nu este explicată exclusiv de accidente vasculare mari.

Factori asociaÈ›i cu decalajul de vârstă cerebrală

  • În totalul eÈ™antionului, diagnosticul de anemie cu celule în seceră, vârsta mai mică È™i indicele de calitate scăzută a imaginii au fost corelate cu un BAG crescut.  
  • În grupul de control, nivelul de deprivare socioeconomică (ADI) È™i hemoglobina scăzută s-au asociat independent cu un creier mai „îmbătrânit”.  
  • În anemia cu celule în seceră, stenozele vasculare intracraniene È™i procentul de hemoglobină S (un indicator al severității bolii) au prezis o creÈ™tere a BAG. Istoricul de infarcte silenÈ›ioase sau tratament cronic nu a arătat o asociere semnificativă cu acest parametru.

Corelația cu performanța cognitivă

  • Grupul cu anemie cu celule în seceră a avut scoruri mai mici la funcÈ›ia executivă, funcÈ›ia cristalizată, viteza de procesare È™i coeficientul global de inteligență, comparativ cu cei din grupul de control.  
  • Pentru întreg eÈ™antionul, un BAG mare s-a asociat cu rezultate cognitive mai slabe în toate domeniile. TotuÈ™i, în anemia cu celule în seceră, difuzivitatea medie din substanÈ›a albă (un indicator al microleziunilor ischemice difuze) a fost un predictor È™i mai puternic pentru funcÈ›ia cognitivă decât BAG.  
  • În grupul de control, BAG a rămas cel mai bun predictor pentru majoritatea scorurilor, cu excepÈ›ia vitezei de procesare, care s-a corelat mai bine cu volumul cerebral global.

Influența statutului socioeconomic

  • Persoanele din grupul de control, dar cu nivel socioeconomic scăzut (ADI mare), au avut un BAG mai mare È™i scoruri mai reduse la testele cognitive. Decalajul de vârstă cerebrală a mediat parÈ›ial sau total relaÈ›ia dintre sărăcie È™i performanÈ›a cognitivă.  
  • În anemia cu celule în seceră, atât BAG, cât È™i difuzivitatea medie (reflectând afectarea microvasculară) au mediat asocierea dintre boală È™i scăderea funcÈ›iei cognitive.

Concluzii

Datele studiului arată că adulÈ›ii cu anemie cu celule în seceră prezintă un decalaj crescut de vârstă cerebrală, sugerând o maturizare insuficientă a creierului la vârste mici È™i/sau o accelerare a îmbătrânirii cerebrale. Acest efect nu depinde în totalitate de leziunile ischemice mari sau de accidentele vasculare cerebrale în antecedente, subliniind nevoia unor intervenÈ›ii de neuroprotecÈ›ie axate pe menÈ›inerea integrității microvasculare È™i a funcÈ›iei cognitive.

De asemenea, nivelul socioeconomic scăzut în rândul persoanelor aparent sănătoase rămâne un predictor important al îmbătrânirii cerebrale accelerate È™i al deficitului cognitiv, consolidând rezultatele anterioare privind influenÈ›a sărăciei asupra sănătății neuronale. Astfel, estimarea vârstei cerebrale pe baza imagisticii T1 ar putea deveni un biomarker accesibil pentru riscul de declin cognitiv, atât în rândul populaÈ›iei generale, cât È™i în boli cronice precum anemia cu celule în seceră.

Validarea longitudinală și extinderea eșantioanelor ar putea permite identificarea timpurie a persoanelor cu risc și implementarea unor strategii de intervenție timpurie cu rol neuroprotectiv.

Data actualizare: 21-01-2025 | creare: 21-01-2025 | Vizite: 39
Bibliografie
Ford, A. L., et al. (2025). Brain Age Modeling and Cognitive Outcomes in Young Adults With and Without Sickle Cell Anemia. JAMA Network Open. doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2024.53669.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analize pentru anemie
  • Când suspectezi că ai anemie? Cum se manifestă anemia?
  • O terapie genică experimentală ameliorează siclemia pentru câțiva ani
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum