Un mecanism cerebral care stă la baza evoluției anxietății
ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor È™i firmelor medicale

Un mecanism cerebral care stă la baza evoluției anxietății

©

Autor:

Un mecanism cerebral care stă la baza evoluției anxietății
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tohoku arată că predispoziÈ›ia la anxietate sau depresie are drept fundament prezenÈ›a aminoacidului treonină în cel de-al 136-lea locul din gena transportorului de monoamine veziculare 1 (VMAT1), responsabil de transportul neurotransmițătorilor la veziculele secretoare din neuroni.
Conform oamenilor de știință, noua descoperire a fost posibilă prin intermediul tehnologiei de editare a genomului uman, astfel că specialiștii au putut crea un model de studiu și au evaluat mutația genetică asociată tulburărilor neurologice.

Autorii explică faptul că neurotransmițătorii monoaminici, precum serotonina È™i dopamina, joacă un rol important în cadrul funcÈ›iilor cognitive È™i emoÈ›ionale ale oamenilor. AceÈ™tia evidenÈ›iază că, în ciuda unei conservări evolutive puternice, funcÈ›iile genelor au depins de variaÈ›ia genetică specifică tuturor speciilor, iar în timp au determinat mutaÈ›ii care, în prezent, sunt reprezentate prin comportamente specifice precum socializarea, agresivitatea, anxietatea È™i depresia. Echipa de oameni de È™tiință, condusă de doctorul Daiki Sato È™i de profesorul Masakado Kawata, a descoperit în cadrul studiilor anterioare că gena VMAT1 a suferit, de-a lungul timpului, o mutaÈ›ie la oameni prin care aminoacidul asparagină a fost înlocuit cu aminoacidul treonină în cel de-al 136-lea locus, la acest nivel apărând È™i o alelă reprezentată de aminoacidul izoleucină.

Potrivit specialiÈ™tilor, persoanele care prezintă la acest nivel aminoacidul izoleucină înregistrează o predispoziÈ›ie mai scăzută la depresie È™i la anxietate decât persoanele care prezintă aminoacidul treonină, în ciuda faptului că dinamica funcÈ›ională a acestor mutaÈ›ii nu este pe deplin cunoscută. În vederea identificării factorilor predispozanÈ›i ai anxietăți È™i depresiei, autorii au editat locusul al 136-lea la È™oarecii Vmat1, înlocuind aminoacizii întâlniÈ›i la acest nivel în mod fiziologic la È™oareci cu cei specifici oamenilor. Astfel, s-a observat că È™oarecii cărora li s-a introdus în locus aminoacidul izoleucină au înregistrat niveluri mai scăzute de comportamente asemănătoare anxietății umane, ceea ce dovedeÈ™te faptul că teoriile echipei au fost corecte. În plus, acest genotip a afectat expresia genelor post-sinaptice È™i activitatea neuronală din amigdală, adică regiunea cerebrală responsabilă de reglarea comportamentului emoÈ›ional. Autorii subliniază faptul că în urma studiului există o serie de necunoscute, însă lucrarea reprezintă o piatră de temelie pentru următoarele cercetări.

sursa: Science Daily
foto: Tohoku University

Data actualizare: 09-08-2022 | creare: 09-08-2022 | Vizite: 343
Bibliografie
A brain mechanism underlying the evolution of anxiety, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220805091254.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor
  •