Studiu asupra bolii Alzheimer: Dieta mediteraneeană ar putea proteja împotriva demenței și a pierderii memoriei

©

Autor:

Studiu asupra bolii Alzheimer: Dieta mediteraneeană ar putea proteja împotriva demenței și a pierderii memoriei
Un studiu realizat de Centrul German pentru Boli Neurodegenerative a evidențiat faptul că o dietă mediteraneeană bogată în pește, cereale, legume, leguminoase, fructe și acizi grași mononesaturați, cum ar fi cei din uleiul de măsline, ar putea proteja creierul de cauzele declanșatoare ale bolilor neurodegenerative. Această dietă are un aport scăzut de carne roșie, lactate și acizi grași saturați.
Boala Alzheimer apare prin atrofia cerebrală rapid progresivă și prin moartea neuronală determinată de unele depozite de proteine, care apar fără o cauză clară în creierul indivizilor afectați, și anume, acumularea de plăci de amiloid și de fascicule de proteină tau aglutinate. Această boală se caracterizează prin reducerea capacității de învățare, pierderea memoriei, agitație psihomotorie, dezorientare.

La studiu au luat parte 512 participanți, 169 sănătoși și 343 având risc mare de a dezvolta Boala Alzheimer, cu o medie a vârstelor de aproximativ 70 de ani. Pacienții cu risc mare de manifestare a bolii au fost aleși dintre cei cu deficit cognitiv ușor (precursorul demenței), afectare subiectivă a memoriei și/sau rude de gradul I cu boala Alzheimer.

„Oamenii au în a doua jumătate a vieții obiceiuri alimentare constante. Am analizat dacă participanții la studiu mănâncă în mod regulat o dietă mediteraneeană - și dacă acest lucru ar putea avea un impact asupra sănătății creierului”, a spus prof. Michael Wagner, șeful grupului de cercetare și psiholog senior la clinica memoriei a Spitalului Universitar Bonn.

Participanții au completat un chestionar în care au precizat câte porții au consumat în ultimele luni dintr-o listă de 148 de alimente. Apoi s-a evaluat o scală unde respondenții care au consumat frecvent alimente sănătoase din dieta mediteraneeană și doar ocazional mâncăruri precum carnea roșie, lactatele și acizii grași saturați, au obținut un scor ridicat.

Subiecților li s-au efectuat teste psihologice care să evalueze memoria și abilitățile cognitive, scanări cerebrale de tip RMN pentru a li se observa gradul de atrofie (micșorare) a creierului și li s-au măsurat nivelurile biomarkerilor pentru proteinele beta-amiloide și tau în LCR-ul a 226 de participanți.

Oamenii de știință au observat că subiecții care au consumat o dietă nesănătoasă au avut o reducere mai avansată a memoriei și a capacității de învățare, un volum mai mic al hipocampului (centrul de control al memoriei) și niveluri mai mari ale biomarkerilor în LCR, decât cei care au urmat o dietă mediteraneeană.

În viitor, cercetătorii acestui studiu intenționează să reevalueze lotul de participanți la studiu în 4-5 ani și să clarifice care este mecanismul biologic care stă la baza protecției cerebrale împotriva atrofiei creierului și a depozitelor de proteine, de care beneficiază cei ce urmează o dietă mediteraneeană.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-05-2021 | creare: 17-05-2021 | Vizite: 559
Bibliografie
Alzheimer's study: A Mediterranean diet might protect against memory loss and dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210506105355.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •