Mecanismul prin care canabisul stimulează pofta de mancare
Cercetătorii de la Universitatea de Stat Washington au descoperit un mecanism în creier care promovează apetitul, într-un set de studii realizate pe animale, explicând astfel de ce cannabisul poate provoca "poftă de mâncare". Publicat în jurnalul "Scientific Reports", acest studiu ar putea deschide calea pentru terapeutice rafinate destinate tratării tulburărilor de apetit întâlnite la pacienții cu cancer, precum și pentru anorexie și potențial obezitate.
Metodologia studiului
După expunerea șoarecilor la vapori de cannabis sativa, cercetătorii au folosit tehnologia imagistică cu calciu, similară cu un RMN cerebral, pentru a determina modul în care celulele creierului lor au răspuns. Ei au observat că cannabisul a activat un set de celule din hipotalamus atunci când rozătoarele anticipau și consumau alimente plăcute, celule care nu erau activate la șoarecii neexpuși.
Jon Davis, profesor asistent de neuroștiințe la WSU și autorul corespondent al lucrării, a declarat: „Când șoarecii sunt expuși la cannabis, neuroni care în mod normal nu sunt activi încep să fie activi. Se întâmplă ceva important în hipotalamus după expunerea la vapori de cannabis."
Rezultatele studiului
Studiul este primul cunoscut care folosește imagistica cu calciu pentru a înțelege reacțiile creierului la alimente în urma expunerii la cannabis. Cercetătorii au determinat, de asemenea, că receptorul canabinoid-1, o țintă cunoscută a cannabisului, controla activitatea unui set bine-cunoscut de celule "alimentare" din hipotalamus, numite neuroni Agouti Related Protein.
Folosind o tehnică "chemogenetică", care acționează ca un întrerupător molecular, cercetătorii s-au concentrat pe acești neuroni atunci când animalele erau expuse la cannabis. Când acești neuroni au fost dezactivați, cannabisul nu a mai promovat apetitul.
„Acum știm unul dintre modurile prin care creierul răspunde la cannabisul de tip recreațional pentru a promova apetitul", a adăugat Davis.
Contextul și suportul pentru cercetare
Această lucrare se bazează pe cercetări anterioare despre cannabis și apetit din laboratorul lui Davis, care a fost printre primele care au folosit planta întreagă de cannabis vaporizată în studiile pe animale, în loc de THC injectat, în efortul de a imita mai bine modul în care este folosit cannabisul de către oameni. În lucrările anterioare, cercetătorii au identificat schimbări genetice în hipotalamus ca răspuns la cannabis, astfel în acest studiu, Davis și colegii săi s-au concentrat pe această zonă.
Cannabis Sativa targets mediobasal hypothalamic neurons to stimulate appetite.
Scientific Reports.
doi.org/10.1038/s41598-023-50112-5.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Intrebare - cannabis, etnobotanice, tristețe imensa, orice sentiment îl simt dus la extrem
- Ce sunt "aplecatele"?
- De un an, cand mi se face foame ametesc ff rau..
- Foame dureroasa
- Dependenta de mancare
- Foame continua, greata sa mananc
- Cum pot sa-mi micsorez apetitul alimentar?
- Thc in urina?
- Mi-am pierdut poftă de mancare