Transplantul de celule pancreatice fără administrare de imunosupresoare, un nou tratament în diabetul zaharat de tip 1

Transplantul de celule pancreatice fără administrare de imunosupresoare, un nou tratament în diabetul zaharat de tip 1

©

Autor:

Transplantul de celule pancreatice fără administrare de imunosupresoare, un nou tratament în diabetul zaharat de tip 1

Printr-un studiu publicat în revista Science Advances, o echipă de cercetători descrie o nouă metodă de a trata cu succes diabetul zaharat de tip 1.


Diabetul zaharat de tip 1 se dezvoltă frecvent la copii È™i tineri, fiind o patologie autoimună prin care pancreasul nu produce insulină în cantitățile necesare reglării glicemice. Insulina reglează nivelul de glucoză din sânge. ComplicaÈ›iile diabetului sunt vaste, de la boli cardiovasculare, leziuni renale, oculare, până la afectarea sistemului nervos È™i cutanat.


Transplantul de celule pancreatice presupune recoltarea insulelor pancreatice de la donatori decedaÈ›i, cu injectarea acestora în vena portă. Fiind o procedură sigură de transplant È™i mai puÈ›in invazivă, este preferată pentru controlul glicemic fără insulinoterapie pe termen lung. Pentru a nu fi rejectat transplantul, se administrează medicaÈ›ie imunosupresoare, însă aceasta este frecvent asociată cu efecte adverse importante.


Cercetătorii au dezvoltat o tehnologie prin care o moleculă numită FasL interacÈ›ionează cu celulele imune care contribuie la rejecÈ›ia transplantului È™i produc apoptoza (moarte celulară) insulelor pancreatice injectate. Mecanismul de acÈ›iune este complex, însă această tehnologie ar putea antrena sistemul imun să accepte mai uÈ™or transplantul de celule pancreatice È™i să nu mai fie nevoie de terapie imunosupresoare post-transplant.


Oamenii de È™tiință au ataÈ™at molecula FasL la suprafaÈ›a unor microgeluri, care au fost administrate animalelor de laborator. Microgelurile au dus la acceptarea alogrefelor (È›esut transplantat de la un individ care aparÈ›ine aceleiaÈ™i specii) de celule pancreatice, facilitând astfel transplantul pancreatic la pacienÈ›ii cu diabet zaharat de tip 1.

sursa: SNews Medical
foto: Haval Shirwan and Esma Yolcu, University of Missouri


Data actualizare: 23-05-2022 | creare: 23-05-2022 | Vizite: 440
Bibliografie
Novel Type 1 diabetes treatment involves pancreatic islet transplant without the need for immunosuppression, link: https://www.news-medical.net/news/20220513/Novel-Type-1-diabetes-treatment-involves-transplantation-of-insulin-producing-pancreas-cells.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt diferenÈ›ele dintre diabetul tip 1 È™i diabetul tip 2?
  • Acizii graÈ™i Omega-3 din laptele matern ar putea reduce riscul de diabet tip 1 la sugari
  • Implantarea de celule pancreatice ar putea favoriza tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum