Cercetătorii au descoperit mecanismul care explică de ce pacienții cu COVID-19 își pierd simțul mirosului

©

Autor:

Cercetătorii au descoperit mecanismul care explică de ce pacienții cu COVID-19 își pierd simțul mirosului
Infecția cu virusul SARS-CoV-2 reduce indirect acțiunea receptorilor olfactivi (OR), proteinele de pe suprafața celulelor nervoase din nas care detectează moleculele asociate cu mirosurile, indică un studiu recent publicat în revista Cell. Studiul poate să deslușească mecanismele care determină alte efecte neurologice persistente ale COVID-19, cum ar fi durerile de cap sau depresia.
Pierderea mirosului (anosmia) reprezintă unul dintre simptomele comune ale COVID-19, observat inclusiv în alte afecțiuni virale sau bacteriene. În cele mai multe cazuri, pierderea mirosului durează numai câteva săptămâni, dar pentru mai mult de 12% dintre pacienții cu COVID-19, disfuncția olfactivă persistă sub forma unei reduceri continue a capacității de a mirosi (hiposmie) ori a modificărilor în modul în care o persoană percepe același miros (parosmie).

Pentru a obține informații despre pierderea mirosului indusă de COVID-19, autorii studiului actual au explorat consecințele moleculare ale infecției cu noul SARS-CoV-2 la hamsterii aurii și în țesutul olfactiv prelevat din 23 de autopsii umane. Hamsterii reprezintă un model bun, fiind mamifere care depind mai mult de simțul mirosului decât oamenii, dar și care sunt mai susceptibile la infecția cavității nazale.

În studiul actual, experimentele au confirmat că infecția cu SARS-CoV-2 și reacția imună la aceasta scade capacitatea lanțurilor de ADN din cromozomi, care influențează formarea construcției receptorului olfactiv, de a fi deschise și active și de a se învălui pentru a activa expresia genelor. Atât în ​​țesutul neuronal olfactiv uman, cât și în țesuturile hamsterilor, echipa de cercetare a detectat o reducere persistentă și pe scară largă a formării receptorului olfactiv.

Experimentele anterioare efectuate la hamsteri au sugerat faptul că noul COVID-19 provoacă perturbări de durată în reglarea cromozomială a expresiei genelor, reprezentând o formă de „memorie nucleară” care ar putea împiedica restabilirea transcripției receptorilor olfactivi chiar și după ce SARS-CoV-2 este eliminat. Conștientizarea că simțul mirosului se bazează pe interacțiunile genomice „fragile dintre cromozomi are implicații importante”, declară autorii.

sursa: Science Daily
foto: Dr_Microbe/Getty

Data actualizare: 04-02-2022 | creare: 04-02-2022 | Vizite: 524
Bibliografie
Mechanism revealed behind loss of smell with COVID-19, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220202124320.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi cercetări dezvăluie impactul pierderii mirosului
  • Patologia debutului infecției pulmonare cu coronavirusul COVID-19 descrisă pentru prima dată
  • Potrivit unui studiu din China, simptomele digestive sunt frecvente la pacienții cu COVID-19
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum